Ingezonden persbericht


Persbericht Kanotocht 4 september
De Slag om Pampus of een Slag in de Rondte
Ontdek de Stelling van Amsterdam per kano

De Slag om Pampus is een zeekanotocht voor gevorderden van 20-25 kilometer. Deze tocht of de recreatieve Fortentocht 'Slag in de Rondte' kan op zaterdag 4 september per kano worden gevaren vanaf fort H. in Muiden. Beiden tochten bieden de kanoër een sportieve uitdaging rondom de forten van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Beide tochten zijn georganiseerd door de Provincie Noord-Holland, Forteiland Pampus en Restaurant Fort H, in samenwerking met de Haarlemse Kanovereniging, Kano op IJburg en Kanokay Almere.

De Slag om Pampus
De Slag om Pampus is een zeekanotocht voor gevorderden van 20-25 km. De tocht start bij Fort H in Muiden. Van Muiden gaat de tocht naar het Forteiland Pampus waar de lunch en een rondleiding op het programma staan. Van Pampus wordt doorgevaren naar IJburg, waar de vereniging Kano op IJburg haar thuishaven heeft. Vervolgens wordt weer teruggevaren naar Muiden, waar de deelnemers bij Fort H een drankje aangeboden krijgen.

De Slag in de Rondte
De Slag in de Rondte is een recreatieve toertocht van 22 km. Deze tocht leidt langs diverse forten van de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Ook deze tocht begint op fort H in Muiden. De route gaat vanuit fort H langs het Muizenfort, de Vesting Weesp/Fort aan de Ossenmarkt, Fort Uitermeer en Naarden Vesting. Bij Fort Uitermeer wordt gestopt voor de lunch en een presentatie over de forten langs de route. Het einde van de tocht is bij Fort H, waar nog wordt nageborreld.

Inschrijving en meer informatie over de kanotochten vindt u op www.stellingvanamsterdam.nl

September is Stellingmaand
Tussen 4 en 26 september openen de forten van de Stelling van Amsterdam hun deuren voor het publiek. Een unieke kans, want veel van deze monumenten zijn de rest van het jaar gesloten. 2010 is het Jaar van het Water en tijdens de Stellingmaand vormt 'water' het verbindende element tussen tal van culturele activiteiten. Op meer dan 25 forten is veel te beleven: van kunstexposities en straattheater tot video, muziek, kanotochten en tal van andere activiteiten voor jong en oud. Kijk voor het complete programma op www.stellingvanamsterdam.nl

De Stelling van Amsterdam
De Stelling van Amsterdam is een typisch voorbeeld van Hollands waterbouwkundig vernuft en militaire historie. Doordat de militaire status ruimtelijke ontwikkelingen onmogelijk maakte heeft het landschap rondom de forten, dijken en sluizen zich decennialang op natuurlijke wijze kunnen ontwikkelen. De provincie Noord-Holland spant zich in om een zo breed mogelijk publiek kennis te laten maken met die unieke eigenschappen. De Stelling van Amsterdam is Werelderfgoed, net als bijvoorbeeld de Chinese Muur, de Amsterdamse grachtengordel en de Egyptische piramides.