Gemeente Alkmaar

Alkmaar, 26 augustus 2010

Actie Zonnesteek: zonnecellen goedkoper dan ooit!

Gemeente Alkmaar en Milieudienst MRA organiseren dit jaar voor de zevende keer de actie 'Zonnesteek'. De actie start op zaterdag 4 september en is gericht op het stimuleren van het gebruik van zonne-energie en andere vormen van duurzame energie. Onderdeel van de actie is een energiemarkt waarop meerdere aanbieders van duurzame energievormen zich presenteren. De markt wordt gehouden bij de Huisvuilcentrale op het bedrijventerrein Boekelermeer. Op deze energiemarkt kunt u zich tevens inschrijven voor subsidie op zonnecelsystemen.

De energiemarkt

Op 4 september om 10.00 uur gaat de actie Zonnesteek 2010 van start op de energiemarkt bij de Huisvuilcentrale aan de Jadestraat 1 te Alkmaar. Daar kunt u zich tot 15.00 uur aanmelden voor subsidie voor de aanschaf van een zonnecelsysteem. Over het algemeen wordt er meer subsidie aangevraagd dan dat er beschikbaar is. Wees dus op tijd! Er zijn dit jaar meerdere aanbieders van zonnecellen op de markt aanwezig. Ook worden er zogenoemde 'houtpelletkachels' gepresenteerd met uitstekende verbrandingseigenschappen.

Een succesvol verleden

Sinds 2003 wordt de actie 'Zonnesteek' gehouden en is er in de regio voor een totaal van 350.000 Watt vermogen aan zonnecelsystemen geplaatst en zijn er 125 zonneboilers geïnstalleerd. Dit jaar zou daar nog 100.000 Watt aan zonnecelsystemen bij kunnen komen.

Wethouder Bereikbaarheid en Duurzaamheid Jan Nagengast: 'Alkmaar ontwikkelt zich als duurzame gemeente, initiatieven zoals de Actie Zonnesteek dragen niet alleen al jaren bij aan de bewustwording ten opzichte van duurzame energie, maar maken de stad door alle zonnecelsystemen die geplaatst worden - en in het verleden geplaatst zijn - ook concreet duurzamer. En dat telt.'

De subsidie


* Er is budget voor 70 zonnecelsystemen.


* Alleen eigenaar/bewoners van een woning in Alkmaar komen in aanmerking.


* Per huishouden kan voor maximaal voor één zonnecelsysteem subsidie worden verleend.


* Per zonnecelsysteem wordt maximaal 50% en maximaal ¤ 1.000 subsidie verleend.

Zonnecellen goedkoper dan ooit

Door de groei van de productiecapaciteit is de prijs van zonnecellen een stuk lager dan vorig jaar. Met de subsidie van de gemeente Alkmaar wordt aanschaf van een systeem nog voordeliger. Daarmee wordt de aanschaf van een zonnecelsysteem een aantrekkelijke lange termijn investering. Op een zonnig plat dak of een zonnig schuin dak kan een zonnecelsysteem vrij eenvoudig worden geïnstalleerd.

Kijk voor meer mogelijkheden voor het verduurzamen van uw huis op: www.alkmaar.nl/klimaatagenda