Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Donderdag 2 september 2010

Lancering speciale asbak voor horecagebieden

Nederland Schoon-ambassadeur Rob Geus introduceert nieuwe asbak bij eigen restaurant

Tijdens de opening van Rob Geus' eigen restaurant a.s. zaterdag 4 september in Maastricht, zal ook de nieuwe Nederland Schoon horeca-asbak worden gelanceerd. De horeca-asbak heeft de herkenbare kleurstelling van Nederland Schoon en wordt geplaatst op vele locaties waar de peukenoverlast het grootst is, in de horecasector

Jaarlijks 2 miljard peuken op straat

Naar schatting belanden er jaarlijks in Nederland 2 miljard peuken op straat. Daarmee zijn sigarettenresten de grootste component in het zwerfafval. Het achteloos wegpieken van een peuk is een gewoonte onder rokers die Nederland Schoon graag wil doorbreken met de nieuwe voor buitengebruik geschikte en opvallende asbak.

Experimenten

Nederland Schoon heeft in de afgelopen jaren experimenten gedaan om het peukgedrag van rokers te wijzigen. Voorwaarden blijken een voldoend aantal asbakken en een goede herkenbaarheid als asbak te zijn.

Het ontwerp

Het gebruik van de nieuwe peukenasbak is eenvoudig. De brandende peuk kan in zijn geheel in de asbak worden geworpen zonder eerst te doven, maar kan gewoontegetrouw ook op de bovenzijde worden uitgedrukt. Het ontwerp is zo ontwikkeld dat de brandende peuk zo weinig mogelijk zuurstof krijgt en niet lang kan nasmeulen. Om die reden zit er aan slechts één zijde een inwerpopening. De bovenzijde kan eenvoudig van de romp worden afgehaald om te asbak te legen zonder vieze handen te krijgen. De asbak moet na sluitingstijd wel binnen worden gezet en liefst ook schoon gemaakt.

Nederland Schoonafvalbak

Nederland Schoon-directeur Uli Schnier (zelf niet-roker) is blij met de horeca-asbak: "Wij hopen dat de speciale bak net zo'n groot succes wordt als de Nederland Schoon-afvalbak. Deze staat inmiddels bij bijna iedere winkeldeur en heeft er voor gezorgd dat er inmiddels zo'n 15% aan bakkencapaciteit is toegevoegd aan de openbare ruimte. Daarbij zorgen bedrijven zelf voor het legen van die afvalbakken, beter kan niet!".

Rob Geus, die zaterdag zijn eigen restaurant opent: "Als ambassadeur van Nederland Schoon vind ik het belangrijk dat het niet alleen binnen in mijn restaurant schoon is, maar ook voor de deur. Peuken op de grond, dat ziet er niet uit. Ik wil dat mijn gasten zich welkom voelen en daar hoort een schone entree bij".