Gemeente Maastricht



Magisch Maastricht; kwaliteit, gedragen door ondernemers, verspreid over hele binnenstad

Het nieuwe winterfestival `Magisch Maastricht' kent een centrumbrede opzet.

Op verschillende plaatsen in de binnenstad (Onze Lieve Vrouweplein, Jekerkwartier, Wyck/Plein 1992, Markt, Mosae Forum en Kesselskade) worden door ondernemers initiatieven ontwikkeld, die samen vormgeven aan het nieuwe winterevenement in Maastricht. Centrumbrede culturele programmering, uitgebreide sfeerverlichting en een overkoepelende promotiecampagne zorgen voor een magisch Maastricht.

Vrijfhof
Het Vrijthof wordt het kloppend hart van het winterfestival. De gemeente heeft met vier Vrijthofondernemers een samenwerkingsovereenkomst gesloten voor de organisatie van het nieuwe evenement. Hoofdbestanddelen van de nieuwe opzet zijn een grote schaatsbaan, een kerstmarkt, een reuzenrad en carrousel en een sfeervolle aankleding en verlichting van het plein. De voorzieningen worden zo geplaatst dat de prachtige uitstraling van het Vrijhof niet in het gedrang komt. Een actieve culturele programmering die voor iedereen toegankelijk is geeft het evenement een kwaliteitsimpuls.

Steun gemeente
De activiteiten, die onder de noemer 'Magisch Maastricht' op de verschillende locaties georganiseerd worden, worden gesteund door de gemeente. Naast ambtelijke ondersteuning bij de vergunningsaanvragen stelt de gemeente een bedrag van EUR70.000,- beschikbaar als bijdrage in de culturele programmering op de pleinen in de binnenstad. Het Centrummanagement werkt hard aan een uitbreiding en vernieuwing van de sfeerverlichting die past bij de magie van Maastricht. De VVV is inmiddels begonnen met een overkoepelende promotiecampagne die zowel de Maastrichtenaar als bezoekers van buiten de stad voor het evenement moeten enthousiasmeren. Daarmee wordt `Magisch Maastricht' een initiatief, dat breed gedragen wordt door de ondernemers uit de hele binnenstad.

Sfeerverlichting, activiteiten en kerstterrassen

De sfeerverlichting, die door het Centrummanagement wordt uitgebreid, vormt de natuurlijke verbinding tussen de verschillende locaties. Verspreid over de binnenstad worden tal van culturele activiteiten geprogrammeerd. Het winterfestival is een samenkomst van professionele cultuur en lokale amateurkunst, zoals koren, fanfares en toneelgezelschappen. Ook nieuw is dit jaar een experiment met kerstterrassen op drie locaties (Vrijthof, Onze Lieve Vrouweplein en Wyck). De VVV-Maastricht werkt aan een overkoepelende promotiecampagne, die `Magisch Maastricht' lokaal, regionaal, nationaal en internationaal in de belangstelling moet plaatsen.

Ondernemers
Op het Vrijthof wordt het evenement georganiseerd door vier ondernemers, verenigd in de stichting 'Vrijthof Mooi'. Ze doen dat voor eigen rekening en risico. Om de stad te verzekeren van een magisch winterevenement op het Vrijthof, is met deze ondernemers een samenwerkingsovereenkomst afgesloten. Dit verplicht hen tot het organiseren van een kwalitatief hoogstaand winterevenement op het Vrijthof. Als stichting 'Vrijthof Mooi' hierin slaagt, dan keert de gemeente eenmalig een bedrag van EUR70.000,- aan de stichting uit.

Routewijzer
Bezoekers krijgen in de wintermaanden een routegids aangeboden waarin men alles over en rond het winterfestival kan opzoeken. Natuurlijk ook een prima routewijzer voor de niet-Maastrichtenaar die dan automatisch de mooiste plekjes leert kennen.

Gerelateerde documenten


* Raadsbrief aanpak Maastricht Kerststad 11 februari 2010.pdf
* Raadsbrief informatie Winterland 12 februari 2010.pdf

Gerelateerde persberichten


* 18-06-2010
Evenement `Kerststad Maastricht 2010' voorlopig gegund