Ingezonden persbericht

NTR Podium: Prijs Klassiek van start

Wie houdt het beste pleidooi voor Nederlandse klassieke muziek?

Uitzending: zondag 5 september 2010 om 13.00 uur op Nederland 2

NTR Podium start op 5 september met Prijs Klassiek: een crossmediaal programma op radio4, NL2, Cultura24 en www.prijsklassiek.nl waarin Nederlandse klassieke muziek centraal staat. De basis voor Prijs Klassiek is een selectie van vijftig onderwerpen uit vijfhonderd jaar Nederlandse klassieke muziekgeschiedenis, te vinden op www.prijsklassiek.nl.

In de eerste TV uitzending maken vier jonge professionals, pianist Ralph van Raat, harpiste Lavinia Meijer, blokfluitist Erik Bosgraaf en dirigent Otto Tausk, bekend voor welk onderwerp uit de Nederlandse klassieke muziekgeschiedenis zij zich hard maken gedurende de komende weken. Welk onderwerp verdient het volgens hen om in de schijnwerpers te staan, welk onderwerp verdient een overtuigend pleidooi?

Al varende over de Amsterdamse grachten vertellen zij aan presentator Dieuwertje Blok waarom zij uit vijfhonderd jaar Nederlandse klassieke muziek geschiedenis juist voor dat ene onderwerp hebben gekozen. Ook roepen zij het publiek op om via www.prijsklassiek.nl een vlammend pleidooi achter te laten. Degene met het beste pleidooi staat naast Ralph, Lavinia, Erik en Otto in de finale-uitzending op 7 november 2010.

Naast wekelijkse aandacht in NTR Podium staat Prijs Klassiek drie keer per week centraal in het Radio4 programma Viertakt Podium. Op het digitale themakanaal Cultura24 is ruimte voor reportages en verdieping.

In de finale-uitzending op 7 november op NL 2 wordt bekend gemaakt wie volgens een vakjury, bestaande uit sopraan Miranda van Kralingen, zanger/presentator Edwin Rutten en musicoloog Prof. dr. Emile Wennekes het beste pleidooi houdt voor de Nederlandse klassieke muziek. Over dat onderwerp wordt uiteindelijk een documentaire gemaakt, uitgezonden op TV.