Ingezonden persbericht


foto: gerard Musy

PERSBERICHT

DE GOUDEN EEUW VAN RAVAGE
5 september t/m 2 januari 2011

Museum Flehite staat komend najaar in het teken van de Gouden Eeuw van RAVAGE, een spectaculaire presentatie van werk van het multidisciplinaire kunstenaars/ontwerpers duo Rameckers en Van Geuns (RAVAGE).
Het museum beleeft met deze tentoonstelling een primeur, want nooit eerder was er in Nederland zo'n grote 'show' van dit befaamde duo.

RAVAGE werd in 1972 opgericht door Rameckers en Van Geuns. Het duo studeerde destijds samen aan de kunstacademie in Arnhem. Inmiddels onderscheidt RAVAGE zich al bijna 4 decennia door een eigenzinnige, prikkelende en eclectische beeldtaal. Inspiratie wordt gevonden in de beeldende kunst van het verleden, maar RAVAGE staat met beide benen in de eigen tijd en bezit tegelijkertijd een visionaire blik op de (vormgeving van de) toekomst.
RAVAGE verwierf al snel een internationale reputatie met hun eclectische houding ten opzichte van de beeldende kunst en vormgeving. RAVAGE exposeerde veelvuldig in het buitenland. Met name in Parijs en New York maake RAVAGE furore.

Rijk oevre
Zonder zich iets aan te trekken van de traditionele grenzen tussen de kunstdiciplines, ontwerpt RAVAGE onder meer: serviesgoed (onder andere voor Villeroy & Boch), glaswerk, kleding, meubels, stoffen, bedlinnen (label: Van Dyck by Ravage), lampen en horloges (Swatch).
RAVAGE is onorthodox en moeilijk in catagorieën onder te brengen. De vrije positie, de open houding ten opzichte van trends en ontwikkelingen en de grenzeloze creativiteit maken RAVAGE tot een oorspronkelijk en boeiend fenomeen.

RAVAGE was als mentor van groot belang voor jonge, talentvolle kunstenaars. Viktor & Rolf en Job Smeets (Studio JOB) zijn de bekendse (mode)ontwerpers die stage liepen bij RAVAGE in Frankrijk.
Museum Flehite heeft RAVAGE carte blanche gegeven om in alle museumzalen multidisciplinaire installaties te vervaardigen. De kunstenaars hebben daarvoor ook gebruik mogen maken van de museumcollectie.

RAVAGE in het museum
RAVAGE laat zich in Museum Flehite inspireren door de (Amersfoortse) Gouden Eeuw. Werk van schilders als Jacob van Campen, Matthias Withoos of Paulus Bor vormt de inspiratiebron voor ensembles die speciaal zijn ontworpen. Werken uit de museumcollectie worden hierin zelfs geïntegreerd.
RAVAGE heeft grote belangstelling voor geschiedenis. Rond belangrijke historische figuren worden tentoonstellingen gemaakt, zoals afgelopen voorjaar Napoleon centraal stond in een tentoonstelling in Chateauroux. In Amersfoort is de aandacht onder andere gericht op staatsman Johan van Oldenbarnevelt (1547-1619)

DE GOUDEN EEUW VAN RAVAGE is door het hele museum heen te zien, of beter gezegd: te ondergaan. Alle ruimtes mochten gebruikt worden: van entree tot en met het trappenhuis. Dat maakt de tentoonstelling tot een spannende ontdekkingstocht voor jong en oud.

Bij de tentoonstelling verschijnt ook een door RAVAGE zelf vormgegeven catalogus (¤9,90), met een inleiding door hoofdconservator Onno Maurer en een essay van Wim van der Beek.

De Gouden Eeuw van RAVAGE kwam tot stand dankzij bemiddeling door Galerie Quintessens in Utrecht.

Un vie de chien, RAVAGE

De Gouden Eeuw van RAVAGE is mede mogelijk gemaakt door POT verhuizingen/logistiek en de RABOBANK Amersfoort e.o.

////// Einde bericht //////

Rabobank Amersfoort en omstreken is hoofdsponsor van Museum Flehite

De volgende bedrijven en particulieren ondersteunen Museum Flehite: Hoofdsponsor: Rabobank Amersfoort en omstreken
Zaalpartners: De Alliantie, Familie Van 't Eind, Pot verhuizingen / logistiek, Regardz, Reproka Visuele Communicatie, ROC ASA, Smink Afvalverwerking BV, Welkenhuijsen Kunstmakelaardij, Wolter & Dros, Van Zwol Wijntjes.
Sponsors: Adviesbureau Haver Droeze, De Amersfoortse Verzekeringen, Cees Kamerbeek Fonds, Dierenpark Amersfoort, Enbiun, Gilde Amersfoort, Jonkman Klinkhamer architecten, Keistad mobiele wanden, Ontwikkelingsbedrijf Vathorst, Parthos BV, Real Estate Communication, Reproka Visuele Communicatie, Ristorante San Giorgio, Stadsherstel Amersfoort, Sterk Decoratie, Van Dijk Epe, Van Olst & Van Veen schilders, Velhuizen Beens Van de Castel notarissen, Technica ICT, Uitgeverij Bekking, Waterlijn.

Wilt u ook een bijdrage leveren aan het beheer en behoud van Amersfoorts cultureel erfgoed en aan onze tentoonstellingen over kunst en cultuur, gerelateerd aan Amersfoort? Neem dan contact op met Onno Maurer, hoofd en conservator, o.maurer@museumflehite.nl, T 033 - 247 11 05.


Noot voor redacties