Gemeente Tiel


Lezing en proeverij: De smaak van de 19e eeuw

Dit jaar staat Open Monumentendag geheel in het teken van de smaak van de 19e eeuw. Als `starter' voor Open Monumentendag houdt Claudia Vandepoel van de `Historische keuken' een lezing over voedsel in deze regio. Deze lezing is op zondag 5 september om 14.00 uur en wordt gehouden in het Flipje- en Streekmuseum.

Claudia Vandepoel houdt een lezing over voedsel in deze regio, in context gebracht met de sterk veranderende tijden en verregaande industrialisatie in de 19e eeuw. Het dagelijkse maal wordt vanuit verschillende gezichtspunten belicht. Van praten over eten, krijg je trek. Daarom is er tijdens het tweede gedeelte een uitgebreide proeverij met uitleg over de diverse gerechten. Laat uzelf verrassen door de, soms herkenbare en soms onverwachte, smaken uit het verleden.

De lezing is op zondag 5 september in het Flipje- en Streekmuseum (Plein 48, Tiel). De lezing begint om 14.00 uur en duurt, inclusief proeverij, tot ca. 16.30 uur. De lezing en proeverij is gratis toegankelijk, maar hiervoor moet wel gereserveerd worden. Trek gekregen? Mail uw naam, adres en telefoonnummer naar ischuuring@tiel.nl voor 31 augustus aanstaande om te reserveren.

Claudia Vandepoel bereidt ook op zondag 12 september tijdens Open Monumentendag in het Ambtmanshuis een scala aan 19e eeuwse gerechten. Bezoekers mogen deze gratis proeven. Kijk voor meer informatie op www.uitintiel.nl.

De historische keuken
Cateringbedrijf `De Historische Keuken' heeft zich gespecialiseerd in (pre)historische gerechten. Claudia Vandepoel is van huis uit opgeleid als museumkundige met als specialiteit archeologie. Vanuit haar belangstelling voor koken met oude, originele ingrediënten is zij al ruim 10 jaar aan het experimenteren met historische recepten. Samen met haar man, archeobotanicus (gespecialiseerd in oude gewassen), kookt zij zo historisch verantwoord en lekker mogelijk.