Gemeente Tiel
Lezing en proeverij: De smaak van de 19e eeuw
Dit jaar staat Open Monumentendag geheel in het teken van de smaak van
de 19e eeuw. Als `starter' voor Open Monumentendag houdt Claudia
Vandepoel van de `Historische keuken' een lezing over voedsel in deze
regio. Deze lezing is op zondag 5 september om 14.00 uur en wordt
gehouden in het Flipje- en Streekmuseum.
Claudia Vandepoel houdt een lezing over voedsel in deze regio, in
context gebracht met de sterk veranderende tijden en verregaande
industrialisatie in de 19e eeuw. Het dagelijkse maal wordt vanuit
verschillende gezichtspunten belicht. Van praten over eten, krijg je
trek. Daarom is er tijdens het tweede gedeelte een uitgebreide
proeverij met uitleg over de diverse gerechten. Laat uzelf verrassen
door de, soms herkenbare en soms onverwachte, smaken uit het verleden.
De lezing is op zondag 5 september in het Flipje- en Streekmuseum
(Plein 48, Tiel). De lezing begint om 14.00 uur en duurt, inclusief
proeverij, tot ca. 16.30 uur. De lezing en proeverij is gratis
toegankelijk, maar hiervoor moet wel gereserveerd worden. Trek
gekregen? Mail uw naam, adres en telefoonnummer naar ischuuring@tiel.nl
voor 31 augustus aanstaande om te reserveren.
Claudia Vandepoel bereidt ook op zondag 12 september tijdens Open
Monumentendag in het Ambtmanshuis een scala aan 19e eeuwse gerechten.
Bezoekers mogen deze gratis proeven. Kijk voor meer informatie op
www.uitintiel.nl.
De historische keuken
Cateringbedrijf `De Historische Keuken' heeft zich gespecialiseerd in
(pre)historische gerechten. Claudia Vandepoel is van huis uit opgeleid
als museumkundige met als specialiteit archeologie. Vanuit haar
belangstelling voor koken met oude, originele ingrediënten is zij al
ruim 10 jaar aan het experimenteren met historische recepten. Samen met
haar man, archeobotanicus (gespecialiseerd in oude gewassen), kookt zij
zo historisch verantwoord en lekker mogelijk.