Gemeente Aalsmeer

zondag 5 september Groene As publieksdag

Ga toch fietsen! zondag 5 september Groene As publieksdag

Pak op zondag 5 september de fiets, want dan is het Groene AS Dag! Het thema dit jaar is Ga toch fietsen. Er kan gekozen worden uit acht fietsroutes van ongeveer vijftien kilometer door de Groene AS. Dit is het groene gebied tussen Amstelland en Spaarnwoude. Aalsmeer ligt ook in deze groene strook

Fietsroutes en `open huis'

Naast de acht kortere fietsroutes is er voor de enthousiaste fietser ook een lange route van ongeveer zestig kilometer beschikbaar. De routes staan in een fietsmapje zodat iedereen ook na 5 september kan fietsen door de Groene As. Iedereen kan een fietsboekje met alle routes ophalen bij het Bezoekerscentrum van het Amsterdamse bos, Bosbaanweg 5 Amstelveen of bestellen via de website

www.groene-as.nl.

Leuke Groene Asdag zadelhoesjes zijn gratis bij het gemeentehuis van Aalsmeer af te halen. Zolang de voorraad strekt!

Op deze dag staan ook op diverse plaatsen in het gebied gidsen klaar om meer te vertellen over de geheimen van de Groene AS. Verschillende locaties kunnen tussen 11.00 en 16.00 bezocht worden, ter gelegenheid van de Groene Asdag is het daar "open huis".

De Groene AS

Het doel van "De Groene AS" is om grote en kleine natuurgebieden tussen Amstelland en Spaarnwoude met elkaar te verbinden. Hierdoor ontstaat niet alleen een ecologische verbindingszone, maar ook een aantrekkelijk landschap dat onder meer geschikt is voor recreatie en leefgebied voor dieren.
De Groene AS kent 26 projecten en maakt op haar beurt deel uit van de Provinciale Ecologische Hoofdstructuur. In 1995 werd het ontwikkelingsplan 'De Groene AS' vastgesteld. Initiatiefnemers waren het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, de provincie Noord-Holland, de gemeentes Aalsmeer , Amstelveen, Amsterdam en Haarlemmermeer. En ook het waterschap Groot-Haarlemmermeer en Hoogheemraadschap Rijnland deden mee in dit grootscheepse project. Het merendeel van de groene projecten zijn in volle gang en vorderen gestaag. In 2016 is de Groene AS zo goed als af. Dan kan de natuur haar gang gaan.

Schinkelbos; voorbeeld van Groene Asproject

Het Schinkelbos is een van de onderdelen van de Groene As. Hoe zag het Amsterdamse Bos er in de beginjaren uit? Dat kunt u ervaren in het Schinkelbos. De aanleg van het Schinkelbos van 46 hectare begon in 1999.
Anno 2010 wisselen bos, grasland, riet en open water elkaar af in het Schinkelbos. Deze verschillende landschapstypen zorgen ervoor dat het jonge bos voor diverse diersoorten een prettig leefgebied is waar zij genoeg voedsel kunnen vinden. De ringslang is er al een keer gezien. Verder leven de rugstreeppad, de grutto, de dodaars, vlinders en libellen in het Schinkelbos. In het water zijn de tiendoornige stekelbaars, het vetje en de giebel al gespot.

In het Schinkelbos vindt zo min mogelijke menselijke sturing plaats. Zo wordt het maaiwerk gedaan door grazers als de Schotse Hooglander. Deze dieren zorgen door hun begrazing voor een afwisselend gebied. Een groot voordeel van deze natuurlijke manier van `onderhoud' is dat de andere dieren in het gebied minder gestoord worden.

Het Schinkelbos is een overgangsgebied tussen de Bovenlanden Aalsmeer en het Amsterdamse Bos. Ook worden het Amsterdamse Bos en de Westeinderplassen met elkaar verbonden. In het Schinkelbos is daarom het waterpeil verhoogd. Het Hoogheemraadschap van Rijnland en het Amsterdamse Bos verzorgen de waterhuishouding in het Schinkelbos.

Meer informatie is te vinden op de website www.groene-as.nl.