Openbare bibliotheek Amsterdam


Abdelkader Benali en de film 'Stolen'

IDFA PLUS
31 aug 2010 - 11:47
Benali_Abdelkader
De OBA start zondag 5 september om 15.00 uur in de Centrale Bibliotheek een nieuw programma i.s.m. het International Documentary Film Festival Amsterdam (IDFA). In dit programma staat steeds een bekende auteur centraal, die gevraagd wordt een voor hem/haar bijzondere film te selecteren. Na afloop zal er uitgebreid met de auteur worden gesproken, waarbij deze persoonlijke keuze verder wordt toegelicht. Abdelkader Benali koos de film 'Stolen' (regie: Violeta Ayala & Daniel Fallshaw, 76 min).

Wat begint als een film over Fetim en haar familie, die leven een Algerijns vluchtelingenkamp, ontpopt zich tot een gevaarlijk politiek spel. Hoe vaker de familie vertelt over het dagelijks leven, hoe pijnlijker duidelijk wordt dat het kamp in de greep is van een groot taboe: slavernij. De autoriteiten (Polisario Liberation Front) zijn alles behalve opgetogen over de bemoeienis van de filmmakers. Na een aanhouding slaan de filmmakers op de vlucht en verstoppen de tapes. Stolen is sindsdien stof tot commotie geworden. Fetim heeft verklaard dat haar woorden verkeerd zijn geïnterpreteerd en de documentairemakers menen dat de Polisario de film had willen voorkomen en nu probeert om hun verhaal onderuit te halen.

Over zijn keuze zegt Benali: `Deze film laat de andere kant van de medaille van het engagement zien: het moment waarop de makers de controle verliezen over welke zaak hun onderwerp dient. De vraag is of dit een vorm van engagement is die de andere vorm overstijgt, namelijk het engagement dat erop gericht is om zijn doel te bereiken volgens de ideeën van de documentairemakers. Interessant is in deze film hoe de makers reageren op de wending die hun film in wording neemt. Een interessant uitgangspunt voor een spannende middag over engagement, slavernij en geopolitieke malversaties.

Toegang EUR 7,50 / met OBA-pas of Stadspas EUR 5,00 Kaartverkoop via de link hieronder.