Gemeente Valkenburg aan de Geul

Herdenking gesneuvelde Limburgse verzetsmensen

Op zondag 5 september as. om 10:30 uur zal burgemeester Martin Eurlings een krans leggen bij het monument op de Cauberg. Door de zorg van de stichting Herdenking der Gevallenen van het Verzet in Limburg 1940-1945 worden ieder jaar op 5 september bloemen gelegd op deze plek. Belangstellenden zijn van harte uitgenodigd om aan de herdenkingsplechtigheid deel te nemen.

Op 5 september 1944 vonden Joep Francotte uit Vaals en Sjeng Coenen uit Simpelveld de dood. Ze werden door de Duitse bezetter geëxecuteerd op de Cauberg in Valkenburg aan de Geul, amper een paar weken voordat Zuid-Limburg bevrijd werd. Ze zijn niet de enige Limburgse verzetsmensen die tijdens de oorlog het leven lieten voor hun vaderland. Meer dan driehonderd anderen deelden hun lot. Ze stierven tijdens verzetsacties, door executie of aan de ontberingen van de concentratiekampen.

Â

Herdenkingsplechtigheid

Om het offer van al deze mensen in herinnering te bewaren, wordt al meer dan 60 jaar een herdenkingsplechtigheid gehouden bij de plek waar Francotte en Coenen vermoord zijn. Op die plek stond eerst een eenvoudig houten kruis, en vanaf 1947 een gedenksteen, met daarop de tekst: 'In onze vrienden Sjeng Coenen en Joep Francotte, hier op 5-9-1944 gefusilleerd, eren wij allen die vielen in 't verzet'. In 1958 werd op diezelfde plaats een gedachteniskapel gebouwd, waarin op de wanden de namen van 312 Limburgse verzetsgevallenen zijn aangebracht.

Â

Het herdenkingscomité heeft altijd bestaan uit Limburgse verzetsmensen die het als een ereplicht beschouwden om de herinnering aan hun vrienden levend te houden. Maar met het verstrijken van de jaren worden hun gelederen dunner en nemen hun krachten langzaam af. Toch willen zij graag dat de traditie in stand gehouden wordt. Ook als er niemand van hen meer in leven is, mogen deze verzetshelden niet in de vergetelheid raken. Daarvoor is de vrijheid waarvoor zij hun leven offerden te duur en te breekbaar. Door te blijven herdenken kunnen de naoorlogse generaties die erfenis in stand houden.

Â

Kinderen en kleinkinderen

Om de herdenkingsplechtigheid ook voor de toekomst in stand te houden, zijn enkele jaren geleden verschillende kinderen van verzetslieden tot het herdenkingscomité toegetreden. Zij hopen de komende jaren ook nieuwe belangstellenden te kunnen inspireren om de herdenking in Valkenburg bij te wonen. Daarbij wordt niet alleen gedacht aan kinderen en kleinkinderen van oud-verzetsmensen, maar in principe aan iedereen die waarde hecht aan de idealen waarvoor de verzetsmensen hun leven hebben opgeofferd.

Â

Programma

De herdenking begint dit jaar op 5 september om 10.30 uur bij het het monument op de Cauberg. De burgemeester van Valkenburg aan de Geul zal het openingswoord voeren. Daarna volgt een kranslegging.