Beleef Vianen in 3D in Stedelijk Museum Vianen


Fascinerende stereofoto's uit heden en verleden

VIANEN, 20100813 -- In het Stedelijk Museum Vianen start 5 september a.s. een bijzondere expositie over de fascinerende wereld van de stereofotografie. Bij deze expositie, die mede in het kader van `Vianen 750 jaar' wordt gehouden, voelden de samenstellers Hugo de Wijs en Job van de Groep zich geroepen zo veel mogelijk dié opnamen te selecteren, die tevens een link hebben met de historie van Vianen.

Vanaf het moment dat Hugo de Wijs in Vianen kwam wonen (1968), heeft hij 3D-foto's gemaakt van alles wat los en vast zat: bouw en verbouw van panden en monumenten, Vianense evenementen, speciale gebeurtenissen. De zoektocht door zijn kolossale verzameling heeft geleid tot een zeer bezienswaardige selectie van 3D-foto's voor de tentoonstelling, waaronder een aantal verrassende opnamen!

De foto's die Job van de Groep van en in Vianen en omstreken heeft gemaakt, zijn van recentere datum. Zijn te exposeren foto's zijn eveneens op de een of andere manier gekoppeld aan de Vianense geschiedenis en nodigen uit om Vianen vanuit een ánder perspectief en `door een ándere bril' te bekijken. De foto's, die tijdens `Beleef Vianen in 3D' worden getoond, vormen tezamen een zeer afwisselend geheel. Héél speciaal zijn de 3D-beelden (2D>3D-conversies) die van een aantal schilderijen uit het depot van het Stedelijk Museum Vianen zijn gemaakt.

De ontwikkeling die de stereofotogra*e vanaf 1839 tot op heden heeft doorgemaakt, wordt tijdens de expositie rijk geïllustreerd aan de hand van antieke en moderne toestellen, die in de vitrines worden getoond. Van bijzondere camera's tot 3D-projectoren, van stereoscopen en het bekende ViewMaster-systeem met ronde schijven tot moderne en hoogwaardige stereoviewers. De apparaten zijn afkomstig uit de omvangrijke verzameling van Hugo de Wijs. De verschillende manieren om de tentoongestelde stereofoto's te bekijken (vergrotingen, kijkkasten) én een speciale presentatie over de technische aspecten van het fenomeen stereofotogra*e, maken het beeld compleet.

De expositie `Beleef Vianen in 3D' is mede mogelijk gemaakt dankzij de financiële steun van de gemeente Vianen en het Prins Bernhard Cultuurfonds en duurt nog tot en met 16 januari 2011. Voor verdere informatie: www.stedelijkmuseumvianen.nl

Hugo de Wijs, (stereo)fotograaf sinds 1960, laat zich het eenvoudigst introduceren via een citaat uit het fotoboek "Nederland - 1857|1920 - gezien door de Stereoscoop" van Leonard de Vries (1989): De belangrijkste en meest veelzijdige stereospecialist in Nederland is Hugo de Wijs, internationaal vermaard fabrikant van stereo-diaprojectoren en stereokijkers, die ook spectaculaire lezingen met stereoprojectie verzorgt".

Job van de Groep, gepassioneerd en inmiddels gepensioneerd docent wiskunde en schooldecaan VWO aan het Oosterlicht College in Nieuwegein, is van jongs af aan geobsedeerd door de fotogra*e. Mede door zijn favoriete schoolvak stereometrie, groeide zijn interesse voor stereofotografie uit tot een intensieve hobby. De ontwikkeling van de digitale fotogra*e bleek dé stimulans om zich volledig op de 3D-fotogra*e te storten. Regelmatig wordt hij gevraagd voor presentaties en lezingen met intrigerende stereofoto's, die zowel in Nederland zijn gemaakt als op verre reizen.

Stedelijk Museum Vianen





Ingezonden persbericht