Gemeente Kaag en Braassem

Week over het water start op 5 september in Kaag en Braassem


Holland is gevormd door water; water door Holland. Dit kunt u een hele week zelf beleven in de âWeek over het waterâ. Deze week wordt georganiseerd door de gemeente Kaag en Braassem en vijf andere gemeenten. Duik terug in de tijd en ervaar de rijke lokale en interlokale watergeschiedenis. Het fenomeen water wordt daarbij âverkendâ met vaartochten, optredens, wandelingen, exposities, fietstochten en workshops. Van 5 tot en met 12 september in Kaag en Braassem, Leiderdorp, Oegstgeest, Katwijk, Hillegom en Lisse

Het startsein voor deze week wordt gegeven door Kaag en Braassem. Op zondag 5 september kan iedereen het water in onze gemeente beleven zoals u dat nog nooit gedaan hebt. De hele ochtend en middag zijn er activiteiten op en langs het water van de Veender- en Lijkerpolder in Roelofarendsveen. Vier platbodems varen vanaf de Witte Singel in Roelofarendsveen door de Veender- en Lijkerpolder. Op hun tocht maken de boten vier tussenstops, waarbij u op creatieve en interactieve manier kennismaakt met het belang van de vaarten in deze regio. Naast de boottochten, zijn er de hele dag (culturele) activiteiten en gezellige terrassen op verschillende locaties aan de vaste wal. U kunt ook met uw eigen boot de uitgestippelde route varen. U kunt de folder downloaden.

Week over het water folder ZONDAG 5 SEPTEMBER

Boottochten en bootactiviteiten
Vertrek- en aankomstpunt: Witte Singel 1 in Roelofarendsveen 09.45 â 17.30 uur

* Na de openingsceremonie vertrekt er vanaf 10.00 uur elk half uur een boot vanaf de Witte Singel naar de Veender- en Lijkerpolder. Deze actieve en recreatieve vaartocht duurt inclusief tussenstops zoân 3,5 uur. Op het programma van elke boot staat achtereenvolgens:

- Samen zingen met Wim Loos.

- Sterke verhalen vertellen met historische verhalenverteller Bart van Gerwen.

- Streekmarkt en eventueel Veense lunch bij ât Veen eten en drinken.

- Theaterstuk âGalg aan de Galgekadeâ door Toneelvereniging St. Theodulfus..

Onderweg is er voldoende tijd voor het eten van een zelf meegenomen lunch of (tegen betaling) een authentieke Veense lunch. Om zeker te zijn van een plaats op de boot, kunt u zich aanmelden via een formulier op deze website. Ook zonder aanmelding bent u natuurlijk van harte welkom op de dag zelf.

Kadeactiviteiten
Ook op de kade is er genoeg te beleven. Wat dacht u van een heuse schilderworkshop, fotowedstrijd, historische veiling, streekmarkt en een expositie.

Café de Haven
Noordkade 3 in Roelofarendsveen (bij de Witte Singel) 09.45 - 17.30 uur

* 09.45 uur. Openingsceremonie door Liefde voor Harmonie. Zij spelen op een boot en varen door de sluis. Daarna spreekt burgemeester Marina van der Velde-Menting de aanwezigen toe.
* 10.30 - 12.30 uur. De historische sluis verbeeld (sessie 1). Schilderworkshop* van beeldend kunstenaar Ankha. Maximum aantal deelnemers 10.

* 14.00 -16.00 uur. De historische sluis verbeeld (sessie 2). Schilderworkshop* van beeldend kunstenaar Ankha. Maximum aantal deelnemers 10.

* 10.00 â 17.30. Films en documentatie over de activiteiten op- en rond het water in Roelofarendsveen, verzorgd door Stichting Oud Alkemade.

Voor de schildersessie moet u zich aanmelden. Dat kan via een formulier op deze website. Vergeet u niet aan te geven welke sessie u het liefst wilt volgen?

* Het mooiste schilderij (per sessie) wordt opgehangen in het VVV agentschap in het gemeentehuis. De winnaar krijgt een mand met streekproducten. De kunstenaar zelf bepaalt de winnaar.

Oude Veilingterrein
Zuideinde 1 in Roelofarendsveen
10.00 â 17.30 uur

* 10.00 â 17.30. Expositie over historische veilingactiviteiten en de inmakerijen, verzorgd door Stichting Oud Alkemade.
* 10.00 â 17.30. Veiling van bloemen volgens de traditionele methode, verzorgd door Stichting Platform Tuinbouw Veenstreek.
* 10.00 â 17.30. Doorlopend op basis van animo, verhalen over de historische en hedendaagse veilingsystemen, verzorgd door Stichting Platform Tuinbouw Veenstreek.

ât Veen eten en drinken
Langeweg 16 in Roelofarendsveen
11.00 â 17.30 uur

* Hele dag. Kramen met streekproducten.

* Hele dag. Veense lunch of diner (tegen betaling).

Langs de vaarroute van de boten rond de Veender- en Lijkerpolder 10.00 â 17.30 uur

* Hele dag. Fotowedstrijd A Waterhistory. U kunt langs de vaarroute of vanaf de boten, fotoâs maken van historische elementen in het polderlandschap. Deze moeten in het teken staan van de historische betekenis van de Hollandse waterwegen. De fotoâs worden beoordeeld door fotografe Dimmy Olijerhoek. De winnaars worden beloond met een mooie mand met streekproducten. U kunt uw foto mailen naar info@dimmy.nl. De mooiste fotoâs worden geplaatst op de website van de gemeente Kaag en Braassem.

Twee weken voorafgaand aan de Week over het Water is er in de bibliotheek Rijn- en Venen aan de Wilgenstraat 38 in Roelofarendsveen al een leestafel over het thema âWaterâ.
Â