Ingezonden persbericht


P E R S B E R I C H T

Galerie Smarius/Steven Sterk, Gorredijk, 22 augustus 2010

Aan Anja Frenkel, chef redactie, Tableau Fine Arts Magazine/Pelican Magazines Hearst

Harm-Jan Boven, Dolph Kessler, Tryntsje Nauta

Satellietprogramma 'Noorderlicht Fotomanifestatie 2010'

5 sept. t/m 10 okt. 2010, Galerie Smarius/Steven Sterk

Zondag 5 september 2010 om 15.00 uur opent Galerie Smarius/Steven Sterk te Gorredijk haar zesde kunstseizoen met het foto's van Harm-Jan Boven, Dolph Kessler en Tryntsje Nauta als onderdeel van Noorderlicht Fotomanifestatie 2010.

Noorderlicht neemt voor zijn fotomanifestatie in 2010 het hedendaagse platteland tot onderwerp. Naast het Fries Museum in Leeuwarden als de centrale tentoonstellingsplek voor de fotomanifestatie, zijn fotografische werken op diverse locaties (satellietprogramma) in Friesland te zien, waaronder Galerie Smarius/Steven Sterk.

Deelnemers aan het satellietprogramma hebben de vrijheid om zelf een invulling te geven aan de jaarlijkse Noorderlicht Fotomanifestatie die afwisselend in Groningen en Leeuwarden plaatsvindt.

Zo toont Harm-Jan Boven (1956, Best) impressies van het Noordelijke waddengebied in een dromerige schilderachtige sfeer. Hij beoefent de fotografie vanuit een pure directe beleving. Er komen geen technische bewerkingen of digitale veranderingen aan te pas. In die zin kan men zijn fotografie als 'Raw Photography' benoemen.

De 'antropologische' foto's van Dolph Kessler (1950, Amsterdam) tonen mensen en situaties die uit hun context gelicht zijn waardoor een licht vervreemdend effect ontstaat. Kessler is documentair fotograaf, met "uitstappen" naar de autonome fotografie. De foto's die hij laat zien zijn niet registrerend in documentaire zin maar staan in eerste instantie op zich zelf. Tegelijkertijd kan de kijker door te associëren tussen de verschillende beelden ook een eigen verhaallijn ontdekken.

Terwijl Tryntsje Nauta (1981, Beetgumermolen) portretseries van mensen maakt wiens sociale identiteit aan verandering onderhevig is door opgroeien en ouder worden. In de serie kinderportretten die tijdens de Noorderlicht Fotomanifestatie te zien is, lijken de kinderen zich al heel zelfbewust en volwassen te tonen, maar tegelijkertijd sijpelt de kinderlijke kwetsbaarheid erdoorheen. De portretten vormen een breuk met het beeld van onschuld en zoetheid dat wij graag van kinderen hebben.

De expositie van Harm Jan Boven Dolph Kessler en Tryntsje Nauta is tot en met zondag 10 oktober 2010 bij Galerie Smarius/Steven Sterk, Hellingbaas 1, 8401 JH Gorredijk te zien.

Tevens is in deze periode een solo-expositie van Anke Roder (1964, Bayreuth, Duitsland) te zien. Roder bekwaamt zich in encaustiek, een oude schilder-techniek met gepigmenteerde was.

N O O T V O O R D E R E D A C T I E

Als bijlage ontvangt u het volledig persbericht

Het beeldmateriaal kunt u vrij van rechten publiceren. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Marcel Smarius, galeriehouder: 06-10595904

Met vriendelijke groet,
Marcel Smarius, galeriehouder

Galerie Smarius/Steven Sterk (2005)

Hellingbaas 1 8401 JH Gorredijk
T 0561-499566, M 06-10595904

E info@galeriesmarius.nl, www.galeriesmarius.nl

Deelname Kunstkoopregeling

Lid Nederlandse Galerie Associatie

Deelname Art Amsterdam sinds 2007
Galerie Smarius en Galerie Steven Sterk werken m.i.v. 2010 samen in de museale ruimte te Gorredijk (350m2)