Ingezonden persbericht


Nabeelden - nieuw in het Nederlands Fotomuseum

Op zondag 5 september 2010 wordt in het Fotomuseum de interactieve installatie Nabeelden van kunstenaar Rein Jelle Terpstra, met verhalen van fotografen over niet gemaakte foto's, om 15 uur officieel in gebruik genomen.

Wat gebeurt er als een belangrijk moment niet kan worden vastgelegd? In hoeverre beïnvloedt die gemiste foto het denken, de verbeelding? Beeldend kunstenaar Rein Jelle Terpstra verzamelt deze 'beelden' en maakt ze nu alsnog 'zichtbaar' voor publiek door de fotografen de verhalen en beschrijvingen te laten vertellen. Nabeelden bevat verhalen van onder anderen Ad van Denderen, Paulien Oltheten, Jan Rothuizen en Hannes Wallrafen.

gemiste foto's
In de installatie Nabeelden vertellen 27 fotografen hun verhaal over een niet gemaakte foto. Elk verhaal vertelt over het beeld dat de fotograaf voorbij liet gaan, omdat hij geen camera bij zich had, geen film of fotokaart in het toestel had zitten of gewoonweg besloot geen foto te maken. Het is een interactieve installatie, in de vorm van een tafel, over fotografie zonder foto's.

de fotografen
Hans Aarsman, Tiong Ang, Maria Barnas, Jurriaan Benschop, Ad van Denderen, Leo Divendal, Douwe Draaisma, Nickel van Duijvenboden, Michel Francois, Hanne Hagenaars, Ine Lamers, Arjen Mulder, Paulien Oltheten, Frans Oosterhof, Willem Popelier, Joke Robaard, Jan Rothuizen, Julika Rudelius, QS Serafijn, Martine Stig, Marianne Theunissen, Ronald van Tienhoven, Hannes Wallrafen, Anneke Walvoort, Dirk van Weelden, Luuk Wilmering en Mattie van der Worm.

Lees hier het verhaal van fotograaf Ad van Denderen.

Meer over Rein Jelle Terpstra.
Naar interview met Rein Jelle Terpsta op Holland Doc 24

reizen en groeien
De installatie Nabeelden zal na de presentatie van 5 september permanent in het museum aanwezig zijn. Een tweede identieke installatie van 'Nabeelden' zal vanaf begin 2011 gaan reizen door Nederland en het buitenland. Nabeelden bestaat op dit moment uit 27 verhalen, maar zal steeds weer worden aangevuld met nieuwe verhalen.

Nabeelden is een concept van: Rein Jelle Terpstra. De nieuwe vorm is gerealiseerd op initiatief van en in samenwerking met het Nederlands Fotomuseum. Met dank aan Fonds BKVB, Gert Staal, Duyser Productions, Atelier Duvekot, Fraai Metaal, Rijksacademie van Beeldende Kunsten.



Ingezonden persbericht