Ingezonden persbericht


Gratis rondleiding
door 'ruimte van textiel' in Mondriaanhuis
PERSBERICHT

29-08-2010

Zondag 5 september as. geven zoon Clifford Scholten en gastcurator Yvonne Ploum een gratis rondleiding door de tentoonstelling met werken van de kunstenaar Herman Scholten in het Mondriaanhuis. Aanvang 14.00 uur.

Deelname gratis, gewone entreeprijs.

Gastcurator Yvonne Ploum en zoon Clifford Scholten nemen u mee door de tentoonstelling en vertellen over het werk en de kunstenaar, ieder vanuit hun eigen invalshoek en ervaringen.

De tentoonstelling 'Herman Scholten - ruimte voor textiel' is een eerbetoon aan het kunstenaarschap van deze vernieuwende wever. De bronnen van Herman Scholten (1932) zijn te vinden bij Mondriaan. Tijdens zijn dagelijks bezoek aan het Stedelijk Museum in de jaren '50 fascineerden hem het geometrisch abstracte werk van Mondriaan. Dit had direct invloed op zijn werk: hij weefde zijn kleden in een veelal geometrisch-basale vormentaal. Herman Scholten voelde zich meer beeldend kunstenaar dan ambachtsman; in zijn werk waren niet alleen het materiaal en de techniek van belang, maar evenzeer de compositie en de voorstelling.

Al vroeg in zijn kunstenaarschap verliet Scholten het rechthoekig kader dat wordt gedicteerd door het weefgetouw. Op zoek naar een vrijere expressie componeerde hij zijn basisvormen direct op de hoge wand van zijn door Gerrit Rietveld ontworpen atelier en woonhuis. Deze stap leidde in de jaren erna tot een constante stroom van vernieuwingen in zijn werk. Scholten was vele jaren als docent en coordinator verbonden aan de Rietveld Academie te Amsterdam. Hij wordt beschouwd als de belangrijkste textielkunstenaar en nestor van de Moderne Nederlandse textielkunst.

Voor aanmelden voor de rondleiding graag een email naar info@mondriaanhuis.nl.
Deelname is gratis, wel gewone museumentreeprijzen (¤5 p.p., MK gratis, jongeren tot 18 jaar gratis).

/////// einde bericht ///////



Ingezonden persbericht