Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Hilversum, 30-08-2010

TONEEL OP 2 'HEREN VAN DE THEE'
Toneelregistratie van bestseller bij de AVRO

Op zondag 5 september introduceert de AVRO op Nederland 2 de toneelregistratie van Heren van de Thee, naar de gelijknamige roman en bestseller van Hella S. Haasse. Het oerhollandse verhaal is gebaseerd op de briefwisselingen van de familie Kerkhoven uit het begin van de 20ste eeuw. Het toneelstuk is geregisseerd door Ger Thijs en geproduceerd door Hummelinck Stuurman Theaterbureau.

Heren van de Thee vertelt over de ambitieuze Rudolf Kerkhoven die strijd voert om in het woeste gebergte van de Preanger in Midden-Java een theeplantage te vestigen en tot bloei te brengen. Niet alleen de natuur werkt hem tegen, ook zijn familie dwarsboomt zijn plannen.

Terwijl Rudolf zich omhoog werkt, gedreven door eerzucht en passie, heeft hij niet in de gaten dat zijn vrouw Jenny instort en langzamerhand wegkwijnt. Succes in de onderneming wordt betaald met ongeluk in het persoonlijk leven. Pas wanneer Jenny ontbreekt in Rudolf's leven, raakt hij opgesloten in een gevangenis van angst en onzekerheid en komt hij tot inkeer.

Toneel op 2 is een programma dat bekende en minder bekende stukken toneelstukken toont die recent in het theater of elders gespeeld werden. Deze stukken zijn bijzondere registraties van de feitelijke voorstellingen.

De toneelbewerking van het boek Heren van de Thee is genomineerd voor de AVRO Toneel Publieksprijs. Tijdens het Gala van het Nederlands Theater 2010 in de Stadsschouwburg Amsterdam zal bekend worden welk van genomineerde toneelproducties de felbegeerde AVRO Toneel Publieksprijs in ontvangst mag nemen.

Toneel op 2 Heren van de thee, 5 september, 23.15 uur op Nederland 2