Provincie Utrecht

Het Limyrint bij Fort Vechten is open

Het Limyrint is een maïsdoolhof bij Fort Vechten in Bunnik. Bij dit fort kruisen twee linies elkaar: de Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Romeinse Limes. Vanaf 5 september kan je op het fort met allerlei activiteiten de geschiedenis weer even beleven. Provincie Utrecht ondersteunt dit initiatief, dat dit jaar voor het derde en waarschijnlijk laatste achtereenvolgende jaar plaatsvindt.

Castellum Fectio
Bij Fort Vechten lag van ongeveer het jaar 5 tot het jaar 285 een Romeinse legerplaats: castellum Fectio. Vanaf half augustus is hier het ` Limyrint' te bezoeken. Limyrint is een samentrekking van het Latijnse woord `Limes', dat grens betekent, en labyrint. Het Limyrint ligt in het maïsveld naast de toegangsweg naar Fort Vechten.

Dwalen door de maïs
Voor kinderen is een maïslabyrint leuk en spannend, maar ook leerzaam: je kunt het samen betreden met een ontdekkingstocht over de Romeinse geschiedenis in de hand. Vlak achter de ingang zijn picknicktafels en is er voor de hele kleintjes een minidoolhof waarin ze schatten kunnen zoeken. Trek bij nat weer kaplaarzen aan!

Wanneer is het Limyrint open?
Het Limyrint is open op zaterdag en zondag van 21 augustus tot en met 10 oktober tussen 11.00 en 17.00. De openstelling is kosteloos. Voor scholen is het Limyrint in dezelfde periode open op woensdagmorgen, voor kinderfeestjes op woensdagmiddag. Informatie en reserveren: 030 - 65 65 285.

Wat is er te doen?
Het verhaal 'Vrienden in Rome'
Op 5 zondagen verhaalt een verteller in de maïs verhaalt over een bijzondere vriendschap die begon in Fectio en eindigde in Rome. Het verhaal is geschikt voor kinderen vanaf 7 jaar en volwassenen. september zondag 5, 19 en 26 om 13.30 en 15.00 uur. oktober zondag 3 en 10 oktober om 13.30 en 15.00 uur.

Een Castellum vol Legionairs
Op zaterdag 11 en zondag 12 september wordt de Romeinse geschiedenis van Fectio verbeeld met een kampement met `echte' Romeinse legionairs en Romeinse burgers. Het kamp ligt rondom de Romeinse wachttoren en is tussen 11.00 en 17.00 uur voor iedereen vrij toegankelijk.

Een Fort vol Soldaten
In het zelfde weekend zit Fort Vechten vol met soldaten. Diverse historische militaire verenigingen brengen verschillende tijdvakken in beeld met kostuums, kampementen, voertuigen en demonstraties te paard en in het veld. Open tussen 11.00 en 17.00, toegang kinderen EUR 3,-, volwassenen EUR 5,- .