Gemeente Harenkarspel


Sloop en sanering locatie Haulo

Binnenkort worden de benzinepomp en garage Haulo in Sint Maarten gesloopt. Ook de bodem wordt daar gesaneerd. Aan de Dorpsstraat 4-6 in Sint Maarten (locatie Haulo) vinden daarom bijzondere werkzaamheden plaats.

Het perceel van het garagebedrijf, stalling voor bergingsautos en tankstation wordt een woningbouwlocatie. Er komen enkele woningen op te staan. Maar voor het zover is, moet de grond worden opgeleverd. Op het terrein is in de puinverharding een asbestverontreiniging aanwezig en in de grond en grondwater een minerale olie verontreiniging.

De omvang van de verontreinigingen zijn in kaart gebracht door Oranjewoud (adviesbureau) en blijken alleen op het perceel van Haulo aanwezig. Er is dus geen sprake van een perceelsoverschrijding. De rapporten zijn bij de Milieudienst in te zien.

Voor de uitvoering van de bodemsanering is een plan van aanpak ingediend bij de Provincie Noord-Holland. De provincie geeft uiteindelijk toestemming over de wijze waarop de bodemsanering plaats gaat vinden. Voor de sanering van de met asbest verontreinigde puinverharding is de gemeente Harenkarspel het bevoegd gezag. Ook voor de sanering van deze puinverharding is een plan van aanpak ingediend, bij de Milieudienst Kop van Noord-Holland. De Milieudienst voert de milieutaken uit voor de gemeente Harenkarspel.
Voordat gesaneerd gaat worden, moet de bestaande bebouwing gesloopt worden. De planning van de werkzaamheden is als volgt. In de week van 13 september wordt het asbest verwijderd in het gebouw. In de periode van 20 september tot en met 8 oktober worden de gebouwen gesloopt. Vervolgens, van 8 tot en met 15 oktober, wordt gesaneerd.

Bij een asbestsanering gelden strenge regels voor de werknemers die de sanering uitvoeren. Dit heeft tot gevolg dat de omwonenden tijdens de asbestsanering mensen in witte pakken (maanpakken) op het terrein kunnen zien lopen. De asbestsanering zal echter geen risicos voor de omwonenden met zich meebrengen, omdat de asbestsanering aan strenge voorschriften moet voldoen. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan dat onbevoegden het terrein betreden tijdens de werkzaamheden. De omwonenden hebben hierover reeds een brief ontvangen. Voor vragen met betrekking tot zowel de sloop en sanering , als ook voor eventuele overige vragen kunt u contact opnemen met de bodemmedewerker van de Milieudienst Kop van Noord-Holland, mevrouw A. Feitz. Zij is op werkdagen van 9-12 uur bereikbaar onder nummer 0224-274605.

Gemeente Harenkarspel
Gemeentehuis :
Oostwal 2,
1747 EZ Tuitjenhorn
Postbus 10,
1749 ZG Warmenhuizen
Telefoon 0226-396600