Gemeente Lansingerland

Voorlichtingsbijeenkomst overlast jeugd
Bijeenkomst overlast jeugd Smitshoek

Sinds enige tijd is er sprake van overlast van jongeren bij de Smitshoek in Bergschenhoek. Jongeren in de leeftijd van 12 tot 20 jaar ontmoeten elkaar voor het woonzorgcentrum.

De bewoners van de Smitshoek ervaren geluidsoverlast en er is sprake van vandalisme. Daarom hebben de gemeente Lansingerland, Welzijn Lansingerland, de politie, het Jongerenwerk en Woonzorg Nederland in gezamenlijkheid op 30 augustus een voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd voor de bewoners en direct omwonenden van de Smitshoek.

Blijf het melden, blijf het registeren
De bewoners zijn tijdens de bijeenkomst voorgelicht over de maatregelen die de eerdergenoemde partijen hebben genomen om de overlast van jongeren terug te dringen. Zo surveilleert de politie sinds enkele maanden frequenter in de buurt van de Smitshoek.

Politieagent René Vriendts benadrukte de bewoners dat op het moment dat zij overlast ervaren, de politie moeten bellen. âWij zijn namelijk afhankelijk van de meldingen en specifieke feiten van de overlast veroorzakers. Bijvoorbeeld een kentekennummer of (bij)naam van de overlast veroorzakers kan al heel veel voor de politie betekenen.â Daarnaast gaat de politie bekijken of zij van de Smitshoek een âhotspot locatieâ kunnen maken. Dit betekent dat er tijdelijk bij iedere melding van een bewoner een wijkagent op de locatie langskomt.

Çén van de sprekers René Vriendts

Maatregelen
Ook het Jongerenwerk spreekt jongeren aan en probeert de groep uit de anonimiteit te halen. De gemeente zal het bankje waar de jongeren meestal op zitten verplaatsen, zodat dit meer in het zicht staat en minder aantrekkelijk voor de jongeren is om op te zitten. Bewoners kunnen op deze manier gebruik blijven maken van het bankje.

Voor de ingang van de Smitshoek wordt een zogenaamde mosquito opgehangen. Dit is een apparaat dat een hoge toon afgeeft die alleen hoorbaar is voor jongeren en dat men als vervelend ervaart. Tot slot geeft de politie de bewoners tips over wat ze kunnen doen als zij overlast van de jongeren ervaren.

Bewoners ontvingen van Marcel Vink (Integrale veiligheid gemeente Lansingerland) een flyer met instanties waar zij contact mee kunnen opnemen om op de hoogte te blijven over de voortgang van de Smitshoek.