Politie Noord-Holland-Noord

Berichten van zondag 5 september

Alkmaar, 05-09-2010 o 12.00 uur

Motorrijder komt om bij verkeersongeval

Wieringerwerf, zaterdag 4 september

Op zaterdagmorgen omstreeks 10.15 uur vond er een aanrijding plaats op de kruising Medemblikkerweg Schervenweg onder Wieringerwerf. Een 49-jarige man uit IJlst reed op een motorfiets vanuit de richting Wieringerwerf in de richting Medemblik. Op de kruising van genoemde wegen wilde hij een bestelbusje inhalen. Dit busje werd bestuurd door een 51-jarige vrouw uit Wieringerwerf. Toen de motorrijder zag dat de vrouw linksaf de Schervenweg op wilde draaien, probeerde hij de auto rechts te passeren. De motorrijder botste op de rechter achterzijde van de bus, kwam ten val en belandde in de berm.

Het slachtoffer werd met de gewaarschuwde traumaheli overgebracht naar het VU-ziekenhuis in Amsterdam. Hier overleed hij in de loop van de middag aan zijn verwondingen.

De politie is op zoek naar getuigen van dit ongeval. Met name wordt gezocht naar een tweede motorrijder, die de plaats van het ongeval korte tijd eerder passeerde. De politie in Wieringerwerf is bereikbaar op tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Gevaarlijke medicijnen zoek

Den Helder, zaterdag 4 september

Zaterdag werd er bij de politie melding gemaakt van vermissing van gevaarlijke medicijnen die voor het laatst op donderdag gezien zijn. De medicijnen zijn vermoedelijke verloren in de omgeving Anemonenstraat en kunnen, in het bijzonder voor kinderen, bij inname gevaarlijk zijn. Het gaat om onder anderen hartmedicijnen die verpakt waren in een blauw/grijs toilettasje.

De eventuele vinder van het tasje wordt verzocht contact op te nemen met de politie in Den Helder, tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Politie zoekt getuigen van brandstichting

Schagen, zaterdag 4 september

De politie in Schagen zoekt getuigen van brandstichting. De politie is daarvoor bereikbaar op tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

Op zaterdagmorgen omstreeks 04.15 uur bleek een personenauto in brand te staan op een parkeerplaats aan de Mezenhof in Schagen. Door de brand in de auto vatte een daarnaast geparkeerd staande auto ook vlam. De gewaarschuwde brandweer kon niet voorkomen dat beide autos ernstig beschadigd raakten.

De politie gaat uit van brandstichting en verzoekt getuigen zich te melden.

Politie pakt auto-inbrekers

Hoorn, vrijdag 3 september

Op vrijdagmiddag omstreeks 13.05 uur kreeg de politie melding dat op de Schelphoek in Hoorn werd ingebroken in een personenauto. De daders zouden zijn weggereden in een donkere BMW. Korte tijd later kwam een melding binnen dat er bij een benzinestation in Westerblokker was getankt zonder dat de bestuurder had afgerekend. Ook hier bleek het te gaan om een donkerkleurige BMW. De auto werd onderweg gezien door een politiesurveillance en uiteindelijk kon de auto tot stilstand worden gebracht op de Zwaagmergouw. In de auto zaten drie mannen die werden aangehouden en voorverhoor werden overgebracht naar het politiebureau. Het ging om drie Polen van 22, 31 en 39 jaar oud.

Inbreker komt terug om handschoenen

Den Helder, zondag 5 september

Op zondagmorgen omstreeks 00.10 uur werd de bewoner van een pand aan de Eikenlaan in Den Helder wakker van het geluid van het slot van de achterdeur. Toen hij ging kijken, zag hij nog juist een persoon uit de achtertuin wegrennen. De bewoner zag dat de inbreker handschoenen in de tuin had laten liggen bij een achterraam. Om geen sporen te beschadigen liet de man de handschoenen liggen en belde de politie. Even later kwam de inbreker de tuin weer binnen, griste de handschoenen weg en ging er vandoor. De inbreker kon, ondanks de inzet van een politiehond, niet meer worden achterhaald.

Uit onderzoek bleek de inbreker niet binnen te zijn geweest. Ook was er geen sprake van schade.

Politie zoekt getuigen van inbraak

Waarland, zondag 5 september

De politie in Schagen zoekt getuigen van een inbraak in een bedrijfspand aan de Schaapskuilweg in Waarland waarbij veel tuingereedschap buit werd gemaakt. De politie is bereikbaar op tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief). In de nacht van zaterdag op zondag werd ingebroken in het bedrijfspand van een groenvoorzieningbedrijf. In het pand stonden een aantal bedrijfsvoertuigen waaruit gereedschap werd gestolen. Het gaat daarbij voornamelijk om duurder gereedschap zoals motorkettingzagen en motorheggenscharen. De totale omvang van de buit kon nog niet worden vastgesteld.

Politie houdt twee dieven aan

Hoorn, zaterdag 4 september

Op zaterdagmorgen omstreeks 02.30 uur hield de politie twee mannen aan op verdenking van diefstal van een boot. Een getuige had gezien dat twee mannen bezig waren een boot op een trailer te trekken bij de Provincialeweg in Hoorn. Gezien het tijdstip vond hij dat vreemd en hij waarschuwde de politie. Deze kwam de auto met trailer en boot tegen op de A.C. de Graafweg. In de auto zaten twee mannen, een 21-jarige Spanbroeker en een 18-jarige man uit Maarssen. Zij verklaarden eerst de boot te hebben gekocht, vervolgens te hebben gekregen en daarna weer te hebben gevonden. Beide mannen werden aangehouden en voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De politie stelt een onderzoek in naar de huidige eigenaar van de boot.

Verdachte beroving aangehouden

Den Helder, zondag 5 september

Op zondagmorgen omstreeks 05.20 uur werd op de Polderweg in Den Helder een 23-jarige in Den Helder verblijvende Irakees beroofd door twee mannen. Het slachtoffer liep op de Polderweg toen hij werd benaderd door een man die geld van hem wilde hebben. Voordat hij iets kon ondernemen werd hij plotseling van achteren door een tweede persoon in zijn nek geslagen. Toen het slachtoffer op de grond lag werden zijn portemonnee en zijn GSM weggenomen. Een politiepatrouille zag kort na de beroving twee mannen wegrennen. Hierbij wist een van hen te ontkomen. De tweede werd op het Julianaplein aangehouden. Het gaat daarbij om een 18-jarige Nieuwedieper. De verdachte werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau en hier ingesloten.

Politie zoekt getuigen van bedreiging taxichauffeur

Zwaag, zaterdag 4 september

De politie is op zoek naar getuigen van een bedreiging van een taxichauffeur op de Koriander in Zwaag op zaterdag omstreeks 06.00 uur. De politie in Hoorn is bereikbaar op tel.nr. 0900-8844 (lokaal tarief).

De taxichauffeur, een 37-jarige man uit Amsterdam, had twee personen vervoerd vanuit Amsterdam naar de Koriander in Zwaag. Hier bedreigden de mannen de chauffeur met een mes. Zij wilden het geld van de chauffeur hebben. Omdat deze geen geld bij zich had gingen de twee passagiers er vandoor. De ritprijs van 105 euro werd niet betaald.

Van de verdachten is bekend dat het om twee negroïde mannen gaat. Een van hen droeg een witte jas. De andere droeg een petje.

Aanhouding op festival

Wieringerwerf, zondag 5 september

Op zondagmorgen omstreeks 00.00 uur werd door horecaportiers een 25-jarige Amsterdammer aangehouden op het festivalterrein aan de Badweg in Wieringerwerf.

Op het terrein was op dat moment het festival Sound of the Hill aan de gang. Meerdere bezoekers hadden zich bij de beveiliging gemeld dat er een man op het terrein liep die meerdere bezoekers in het gezicht had geslagen en zelf een bezoeker had gebeten. De man werd door de portiers uit het publiek gehaald en aan de politie overgedragen. De man is voor verhoor overgebracht naar het politiebureau. De aanleiding voor de mishandelingen is nog niet bekend.

Aanhouding na huiselijk geweld

Alkmaar, zaterdag 4 september

Op zaterdagavond werd een 35-jarige man aanhouden, die ervan wordt verdacht zijn 28-jarige vriendin te hebben mishandeld. De man was bij zijn vriendin op visite. Toen de vrouw na een gezellig avondje wilde dat de man naar huis ging, werd hij vervelend. Hij sloeg de vrouw, kneep haar keel dicht en duwde haar door een ruit. De vrouw liep hierbij letsel op. De gewaarschuwde politie kon de man voor de woning aanhouden. Omdat hij niet mee wilde werken en mogelijk een mes bij zich zou hebben, werd bij de aanhouding pepperspray gebruikt. De man werd voor verhoor overgebracht naar het politiebureau.

Aanhouding na huiselijk gewend (2)

Warmenhuizen, zaterdag 4 september

Op zaterdagavond werd in Warmenhuizen een 38-jarige man aangehouden wegens mishandeling van zijn vrouw. Nadat de politie de melding had gekregen dat de vrouw mishandeld werd, gingen zij ter plaatse. Bij de woning werd de verdachte aangetroffen die in zijn auto zat en weg wilde rijden. De man bleek onder invloed van alcohol te verkeren. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Bij zijn aanhouding verzette hij zich heftig en beledigde de politiemensen.

Uit de ademanalyse bleek, dat de man 760 ug/l alcohol in zijn adem had. Dat is ruim drie maal het voor hem geldende maximum van 220 ug/l (microgram alcohol per liter uitgeademde lucht). Bovendien bleek dat het rijbewijs van de man al ongeldig was verklaard. Hierop werd de auto van de man in beslag genomen.

Tegen de man wordt proces-verbaal opgemaakt. Ook wordt onderzocht of er tegen de man een huisverbod kan worden opgelegd wegens de mishandeling van de vrouw. Een hulpverleningstraject via het Meldpunt Huiselijk Geweld wordt opgestart.

Meteen schoonmaken

Alkmaar, vrijdag 3 september

Op vrijdagmiddag omstreeks 14.50 uur kreeg de politie melding dat drie jongen een muur aan het bekladden waren in de Winkelwaard in Alkmaar. Onderweg naar de plaats trof de politie de drie jongens aan. Het ging om 14 en 15-jarige inwoners van Alkmaar. Het bleek dat zij met stiften een muur bij een winkel hadden ondergekladderd. Zij werden voor de keuze gesteld om een bekeuring te krijgen of direct de graffiti te verwijderen. Voor het laatste werd gekozen. Onder aanmoedigingen van het publiek werd alles weer keurig gemaakt. De ouders van de kinderen worden in kennis gesteld.

Opgevoerde brommers

Den Helder, vrijdag 3 september

Tijdens een surveillance op vrijdagmiddag omstreeks 13.00 uur op de Brakkeveldweg in Den Helder, werd een groep van vier bromfietsers gecontroleerd. Het ging om jongens van 16 tot en met 19 jaar uit Den Helder.

Drie van de bromfietsen bleken te zijn opgevoerd. De constructiesnelheden bleken 63, 65 en 70 km per uur te zijn. De vierde bromfiets had een gladde achterband en de bestuurder daarvan droeg geen helm.

Alcoholcontrole

Regio, zondag 5 september

Alcohol in het verkeer is een van de grootste oorzaken van ernstige aanrijdingen. Niet voor niets dat er bijna dagelijks aandacht wordt besteed aan dit speerpunt. De controles vinden soms plaats als grote georganiseerde controle, maar meestal tijdens reguliere politiesurveillances. Hierdoor kan een bestuurder op iedere plaats en ook op ieder moment gecontroleerd worden.

Tussen vrijdagmiddag en zondagmorgen werden in totaal zon 20 bestuurders bekeurd wegens het rijden onder invloed.

Een opsomming van bijzondere gevallen en gevallen waarin het rijbewijs wordt ingevorderd:

Westerland, zaterdag 08.10 uur Op het fietspad naast de Rijksstraatweg in Westerland trof een ambulancemedewerker een 35-jarige man uit Hippolytushoef aan die in zijn auto lag te slapen. De auto was beschadigd en er was vermoedelijk een aanrijding mee geweest. De man had alcohol gebruikt. Hij blies 265ug/l. Juist een slok meer dan de toegestane 220 ug/l. De man kreeg een proces-verbaal.

Heerhugowaard, vrijdag 3 september Op vrijdagavond omstreeks 22.15 uur moest een 25-jarige Alkmaarder blazen nadat hij bij een aanrijding betrokken was geraakt op de Westerweg in Heerhugowaard. Hier reed hij een personenauto aan die juist vanaf een benzinestation de rijbaan was opgereden. De verdachte blies 605 ug/l. Dat is bijna drie maal het voor hem geldende maximum. De man kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren. Uit onderzoek bleek dat de man in mei van dit jaar ook al met een slok op betrokken was geraakt bij een aanrijding.

Bergen, zondag 5 september Omstreeks 03.15 uur controleerde de politie op de Dreef in Bergen een 20-jarige man uit Bergen op een bromfiets. De verdachte droeg geen helm, voerde geen licht en had geen rijbewijs. Wel verkeerde hij onder invloed. Hij blies 405 ug/l. Dat is vierenhalf keer het wettelijk toegestane maximum dat geldt voor een beginnend bestuurder. Deze mag niet meer dan 90 ug/l alcohol in zijn adem hebben. De bromfietser kreeg een proces-verbaal.

Opperdoes, zondag 5 september Omstreeks 03.40 uur werd op het Noorderpad in Opperdoes een 23-jarige Opperdoeser in een personenauto gecontroleerd. Hij blies 515 ug/l. Omdat het hier om een beginnend bestuurder ging mocht hij niet meer dan 90 ug/l alcohol in zijn adem hebben. Hij blies daarmee bijna 6 maal het wettelijk maximum. Hij kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren.

Alkmaar, zaterdag 4 september Op zaterdagmorgen omstreeks 04.00 uur controleerde de politie op de Provincialeweg in Alkmaar een 21-jarige vrouw uit Heerhugowaard. Zij blies 480 ug/l. Dat is ruim vijf maal het toegestane wettelijke maximum van 90 ug/l voor een beginnend bestuurder. Bovendien bleek de vrouw niet in het bezit te zijn van een geldig rijbewijs. Zij keeg een proces-verbaal.

Den Helder, zondag 5 september kampioen is een 25-jarige Nieuwedieper die op zondagmorgen omstreeks 04.30 uur op zijn bromfiets werd gecontroleerd op het Bernhardplein in Den Helder. De man was opgevallen doordat hij geen helm droeg en geen verlichting voerde. Hij blies 835 ug/l. Omdat hij geen rijbewijs bij zich had kon niet worden vastgesteld of het hier ging om een beginnend bestuurder. In dat geval zou bij ruim 9 maal het wettelijk maximum hebben geblazen. De man kreeg een proces-verbaal. Hij moet zijn rijbewijs nog komen inleveren.

Alkmaar, zondag 5 september Omstreeks 05.10 uur werd op de Huiswaarderweg een 26-jarige uit Noord-Scharwoude afkomstige automobilist gecontroleerd. Hij blies 655 ug/l. Bijna drie maal het voor hem geldende maximum van 220 ug/l. Hij kreeg een proces-verbaal en moest zijn rijbewijs inleveren. Korte tijd later, om 06.45 uur, werd de man weer in zijn auto aangetroffen. Nu op de Oosterstraat in Noord-Scharwoude. Dit keer blies hij 735 ug/l. Voor de tweede keer kreeg hij een proces-verbaal wegens het rijden onder invloed. Nu werd hij ook bekeurd omdat hij reed terwijl zijn rijbewijs was ingevorderd.

Auto over de kop

Benningbroek, zaterdag 4 september

Op zaterdagmorgen omstreeks 07.10 uur vond er een aanrijding plaats op de A7 onder Benningbroek. Een 29-jarige vrouw uit Opperdoes reed in haar personenauto over de A7. Voor haar reed een personenauto waarachter een aanhangwagen gekoppeld was. De aanhanger was een marktkraam van waaruit vis verkocht kon worden. De vrouw uit Opperdoes haalde combinatie in, maar verloor halverwege de inhaalmanoeuvre de macht over het stuur. Hierdoor stuurde ze te vroeg terug naar rechts en reed tegen de achterzijde van de trekkende personenauto aan. Zij sloeg met haar auto over de kop, maar liep geen letsel op. De auto met de aanhangwagen schaarde waarbij de viskraam kantelde. In het trekkende voertuig zaten drie personen. Geen van hen liep letsel op.

Openbare dronkenschap

Den Helder, zaterdag 4 september

Op zaterdagmiddag omstreeks 18.00 uur hield de politie een 29-jarige Pool aan wegens openbare dronkenschap. De politie had meldingen over de man binnengekregen omdat hij voor overlast zorgde bij treinpassagiers op het station aan de Middenweg in Den Helder. De man heeft een bekeuring gekregen.