Laureaten Prins Claus Prijzen 2010 bekend

05/09/2010 13:33

Prins Claus Fonds

Algerijnse uitgever Barzakh Editions ontvangt Grote Prins Claus Prijs van EUR 100.000,-

De Grote Prins Claus Prijs van EUR 100,000,- gaat dit jaar naar de Algerijnse uitgever Barzakh Editions. De prijsuitreiking vindt plaats op vrijdag 17 december 2010 in het Koninklijk Paleis op de Dam in Amsterdam. De overige tien prijzen ter waarde van EUR 25.000,- per laureaat, worden in 2011 uitgereikt door Nederlandse ambassadeurs in de landen waar de laureaten wonen. Sinds 1997 worden de Prins Claus Prijzen jaarlijks toegekend aan kunstenaars, denkers en culturele organisaties in Afrika, Azië, Latijns Amerika en het Caraïbisch Gebied. De Prins Claus Prijzen worden vandaag bekend gemaakt ter herinnering aan de verjaardag van Prins Claus (6 september 1926 - 6 oktober 2002).

Grenzen van de Realiteit

Het thema van de 2010 Prins Claus Prijzen is Grenzen van de Realiteit. Het Prins Claus Fonds richt zich binnen dit thema op personen en organisaties die met hun uitzonderlijke prestaties de grenzen van onze realiteit uitdagen en veranderen en op deze manier een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de maatschappij.

Barzakh Editions (Algerije)

Barzakh Editions is een onafhankelijke uitgeverij in Algiers die een platform heeft gecreëerd voor een nieuwe generatie van Algerijnse schrijvers en daarmee de deuren heeft opengezet voor een stroom van ideeën tussen Algerije en de wereld. Barzakh Editions is opgericht in 2000 door Sofiane Hadjadj en Selma Hellal in de nasleep van een gewelddadige zwarte periode in de Algerijnse geschiedenis.

Door het cultureel isolement, de economische crises en het politieke geweld in deze zwarte periode zijn veel Algerijnse schrijvers geëmigreerd. Mede hierdoor wordt een aanzienlijk deel van de Algerijnse literatuur gepubliceerd buiten Algerije en is zodoende duur en daarmee buiten het bereik van een groot deel van de bevolking.

Onder moeilijke omstandigheden is het Barzakh Editions gelukt ruimte te creëren tussen een autoritaire staat en een machtige islamitische beweging die het land in een impasse leken te houden. Gedreven door een passie voor boeken en de overtuiging dat de vrijheid van gedachte en van meningsuiting van essentieel belang zijn voor de ontwikkeling van het land, zijn Sofiane Hadjadj en Selma Hellal er in geslaagd het werk van lokale en verbannen auteurs toegankelijk en betaalbaar te maken. Inmiddels hebben ze meer dan 110 publicaties uitgegeven in Algerije en zijn diverse publicaties vertaald en in andere Afrikaanse en Europese landen uitgebracht. Barzakh Editions publiceert o.a. auteurs uit Franstalig Sub-Sahara Afrika en Arabische vertalingen van Franse literatuur, stimuleert internationale uitwisselingen en organiseert publieke discussies, lezingen en tentoonstellingen.

De Grote Prins Claus Prijs eert Barzakh Editions voor het geven van een stem aan Algerijnen, voor het openstellen van een broodnodige ruimte voor kritische reflectie op de Algerijnse realiteit, voor het bouwen van een brug tussen verschillende talen en culturen en voor het creatief doorbreken van een dreigend isolement van het land.

De overige tien laureaten (ieder EUR 25.000,-)

Beeldende kunsten

Dinh Q. L(ee) (1968, Vietnam)

Gulnara Kasmalieva (1960, Kirgizië) & Muratbek Djumaliev (1965 Kirgizië)

Film & Fotografie

Maya Goded (1967, Mexico)

Jia Zhang-Ke (1970, China)

Mehrdad Oskouei (1969, Iran)

Journalistiek

Yoani Sànchez (1975, Cuba)

Aung Zaw (1968, Birma/Thailand)

Literatuur

Ana Maria Machado (1941, Brazilië)

Kwani Trust (2003, Kenia)

Architectuur

Decolonizing Architecture institute (DAi), (2007, Palestine)

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.princeclausfund.org