Ingezonden persbericht


persbericht

5 september 2010

Stijging bezoekersaantal Festival Oude Muziek Utrecht Versailles à Utrecht grote aantrekkingskracht

Vanavond sluiten Jordi Savall en Le Concert des Nations het Festival Oude Muziek Utrecht af. Deze 29ste editie was de eerste van de hand van directeur Xavier Vandamme.

Bij het openingsconcert op 27 augustus lichtte Vandamme het thema Louis Quatorze toe als 'de soundtrack van Versailles'. Tien dagen met volle kerken en zalen hebben geleerd dat de opmerkelijke concentratie op het rijke Franse barokrepertoire een groot succes is geworden. Het Festival trok met de ruim 120 concerten, lezingen en rondleidingen ca. 42.000 bezoekers. Dit betekent een stijging van 10% ten opzichte van 2009.

De Pandhof als nieuw Festivalcentrum bleek letterlijk en figuurlijk een gouden greep. Speciaal voor het Festival werden op het Domplein een goudglanzende fontein en poort gebouwd om bezoekers de middeleeuwse Pandhof binnen te leiden voor concerten, Festivaljournaals (AVRO/NTR) en kaas- en wijnproeverijen. Festivalbezoekers en musici mengden zich hier met nieuwsgierige Utrechtenaren en toeristen. Een groot aantal internationale festivalprogrammeurs trof elkaar op deze centrale plek in de stad.

De avondconcerten in de Domkerk en de Jacobikerk waren al vroeg uitverkocht en werden met groot enthousiasme ontvangen. De Franse ensembles Le Parnasse français, Les Arts Florissants en Les Passions & Les Éléments bleken zeer tot de verbeelding te spreken met hun programmering van geestelijke composities uit de tijd van Louis Quatorze.

De meeste van deze concerten waren live te volgen in de Pandhof. Daarnaast zorgde de AVRO voor uitzendingen op Radio 4, waarvan twee via de EBU live te horen waren in grote delen van Europa; later dit jaar volgen wereldwijd meer uitzendingen.

Intiemer waren de vijf late-avondconcerten in de Pieterskerk met een serie rondom Leçons de Ténèbres. Hiervoor hadden vijf hedendaagse componisten in opdracht van het Festival een contrapunt bij een barokcompositie geschreven. In de kerk - hoewel steeds stampvol - bood het bezieling en rust, nu en dan afgewisseld met de nodige beroering.

De aanwezigheid van een instrument in residence - een historisch Hemsch-klavecimbel uit 1751 - gaf het festival een uniek en exclusief tintje.

In 2011 leidt de 30ste editie van het Festival naar Rome. De Eeuwige Stad is dan het middelpunt van een programmering die reikt van de vroegste geschreven muziek tot de late Barok, met ruime aandacht voor de viool en voor composer in residence Palestrina.

Tussen beide Festivals klinkt van oktober t/m mei het Seizoen Oude Muziek, met opnieuw veel Franse ensembles maar nu met een repertoire dat begint bij de Middeleeuwen en reikt tot de Romantiek.

Wie, wat, waar?
Festival Oude Muziek Utrecht 2010
27 augustus t/m 5 september

Seizoen Oude Muziek 10/11
19 toernees; okt 2010 t/m mei 2011

Festival Oude Muziek Utrecht 2011
26 augustus t/m 4 september

Kaarten bestellen via www.oudemuziek.nl.