Ingezonden persbericht


Den Haag, 5 september 2010

studio vruGt vult hoofdingang Gemeentemuseum met levensgrote kijkdozen Duizenden bezoekers maakten deel uit van performance

Tijdens de eerste Haagse Museumnacht op 4 september vulde de Haagse modeontwerper Sara Vrugt de hoofdingang van het Gemeentemuseum - de overdekte gang met glazen wanden - met vier levensgrote kijkdozen die samen haar installatie 'Look at you 03' vormden. Iedereen die het Gemeentemuseum binnenging, zag in elk van de kijkdozen een performer in een outfit van Sara Vrugt. De performers in de kijkdozen speelden het spel van kijken en bekeken worden met de 2.000 bezoekers die het Gemeentemuseum binnenkwamen.

De opening in de kijkdozen waar de bezoeker doorheen kon kijken werd per kijkdoos kleiner, de ruimte binnenin juist groter. Bij de laatste kijkdoos had de opening de vorm en afmeting van de kijkopening in een niqaab (gezichtssluier die alleen de ogen vrijlaat). De performance vond plaats onder begeleiding van live muziek.

Confrontatie
Sara Vrugt was zeer tevreden over de interactie met de bezoekers. "Sommigen waren duidelijk geïntimideerd door de manier waarop de actrices terugkeken. Het lijkt alsof mensen het als bedreigend ervaren wanneer de actrice terugkijkt en de bezoeker daarmee als het ware confronteert dat deze haar bekijkt. Ik vond het mooi om te zien dat zo'n simpele handeling als het aankijken van de ander, mensen zo raakt. Ook al heeft niet iedereen het zelfvertrouwen of de openheid om de ander rustig aan te kijken, de installatie bracht wel bij de meeste bezoekers iets teweeg. Die confrontatie vond ik heel interessant."

Grenzen opzoeken
Het werk van Sara Vrugt bevindt zich op het snijvlak van modevormgeving en beeldende kunst.
Kleding gebruikt zij als middel, als autonome taal. Met haar collecties en textiele installaties wil zij grenzen opzoeken, onderzoeken, ter discussie stellen en verleggen. Een constante in haar werk is de kritische en beschouwende positie die ze inneemt ten opzichte van haar directe omgeving en de maatschappij.




Ingezonden persbericht