KNHS

WK Mennen Aangepast Sporten: Zilver voor Nederlands team, brons voor Jacques Poppen
5 september 2010
Zilver voor Ned. team in Breda - WK Mennen Aangepast Sporten

BREDA (KNHS) Jacques Poppen (Froombosch) won, met echtgenote Eva als bijrijder en zijn nieuwe paard Uwald de vaardigheidsproef, het derde onderdeel van het Wereldkampioenschap Mennen aangepast sporten in Breda. Zijn mooie score kon het verschil met de Duitsers Josef Sauerwald en Heiner Lehrter echter niet wegstrepen. Op basis van de drie onderdelen won Poppen individueel de bronzen medaille. Het Nederlandse team verdiende de zilveren medaille. Het goud ging naar Duitsland.

Het is geen schande om van zon team te verliezen, verklaarde Poppen later terwijl hij naar het Duitse vijftal keek dat vermoeid maar blij de pers te woord stond. De voormalig wereldkampioen voegde er lachend aan toen dat de rollen nu zijn omgedraaid: Twee jaar geleden zetten de Nederlanders in Duitsland de beste prestaties neer, nu de Duitsers in Nederland. Ik hoop dat ik over twee jaar, misschien in Duitsland, weer de koppositie inneem.

Adriaan Struyk (Hellendoorn), die gisteren vanwege materiaalschade de marathon niet kon vervolgen, opende de vaardigheidsproef om 13.00 uur. Monique de Bruin (Rijen) kwam met Banjer als vierde combinatie in het veld. Ze reed het kegeltjesparcours in een bijzonder snelle tijd, maar kreeg negen strafpunten. De snelle tijd werd twee starts later door de Duitse Sielke Harde ingehaald. Harde kon haar positie lang aanhouden totdat de Duitser Markus Beerhues in de ring kwam. Elfde starter Poppen reed uiteindelijk het snelste én een foutloos parcours. Hij won de vaardigheidsproef. De tweede plaats was voor Josef Sauerwald, de derde voor Sielke Harde. Jan Ranzijn (Warmenhuizen) eindigde met zijn Fries Niko op een twaalfde plaats, Struyk op een achtste.

Heiner Lehrter is nu wereldkampioen Para Equestrian Driving. Hij bracht zijn Duitse rijpony Cholon S. uit. Lehter, die in de vaardigheidsproef op een vierde plaats kwam, roemde de ambiance en sfeer in Breda Hippique. Josef Sauerwald, die individueel de zilveren medaille opstreek: Ik heb mijn beste dressuurproef ooit in Breda gereden. Ik weet dat de marathon niet mijn sterkste kant is, maar daarentegen verliep het kegeltjes rijden prima.

Dit is het derde wereldkampioenschap voor Dont Confess. Hij is tijdens dit WK de nuchterheid zelve gebleven , vervolgde Sauerwald. We vergeten soms dat de ponys het allemaal moeten willen doen. Een goed team met je pony of paard vormen, is geen kwestie van een goed paard aanschaffen. De menner vindt een pony en de pony vindt de menner.

Uitslagen

Vaardigheidsproef:

1. Jacques Poppen (Froombosch) Grade 1 0 strafpunten
2. Josef Sauerwald (Dld) Grade 2 0 strafpunten
3. Sielke Harde (Dld) Grade 1 0 strafpunten 6. Monique de Bruin (Rijen) Grade 1 9 strafpunten 8. Adriaan Struyk (Hellendoorn) Grade 1 12 strafpunten 12. Jan Ranzijn (Warmenhuizen) Grade 2 21.57 strafpunten.

Algemeen klassement individueel

1. Heiner Lehrter (Dld) Grade 1 113.66 punten.
2. Josef Sauerwald (Dld) Grade 2 123.64 punten.
3. Jacques Poppen (Froombosch) Grade 1 130.35 punten. 5 Jan Ranzijn (Waremhuizen) Grade 2 154.09 punten. 9 Monique de Bruin (Rijen) Grade 1 187.22 punten.

Adriaan Struyk (Hellendoorn), Corrie Wegerif (Apeldoorn) en Albert Dussel (Assen) zijn niet in het algemeen klassement geplaatst.

Landenwedstrijd:


1. Duitsland (Heiner Lehrter, Hubert Markett en Josef Sauerwald) 237.3 punten.

2. Nederland (Jacques Poppen, Monique de Bruin en Jan Ranzijn) 271.9 punten.

3. Groot-Brittannië (Deborah Daniel, Margaret Lipton en Lindsay Tyas) 346.9 punten.

Complete uitslagen: www.BredaHippique.nl of www.hoefnet.nl

tekst: Marjet Bosma, foto's: Rinaldo de Craen