Ingezonden persbericht


PERSBERICHT
Amsterdam, 5 september 2010

Lang leegstaande koopwoningen gekraakt

Zondag 5 september 2010 heeft kraakgroep oost 2 sinds ruim een jaar te koop staande woningen aan de schollenbrugstraat 21 in Amsterdam Oost bezet.
De krakers eisen dat de etages weer voor betaalbare prijzen regulier verhuurd worden en zetten hun vraagtekens bij de geldstromen achter de exorbitante groei van eigenaresse Libra International BV.

De woningen aan de schollenbrugstraat horen bij een blok huizen die Libra International rond 10 jaar geleden heeft aangekocht. Inmiddels is een groot deel van de oorspronkelijk huurders uitgeplaatst en zijn de panden opgeknapt en gesplitst. De woningen zijn zo aan het aanbod gereguleerde huurwoningen onttrokken. De kraakgroep vindt dat LIbra zo de woningnood in de hand werkt.

Libra International is bij verre de grootse particuliere ontwikkelaar van koopwoningen in de stad met een portefeuille van rond 350 miljoen euro.Veel van haar vastgoed stamt uit het bezet van de in 2004 vermoorde 'bankier van de onderwereld' Willem Eendstra. Een reeks van de overnames zijn bemiddeld door de onlangs voor witwaspraktijken veroordeelde Jan Dirk Paarlberg. Tussen 1996 en 2008 is Libra op deze manier liefst 700% gegroeid met jaarwinsten tot 30 miljoen euro.


Noot voor redacties


ksuoost@squat.net



Ingezonden persbericht