KNHS

Bekende kampioenen aan kop op Hippiade Paarden 2010

5 september 2010


ERMELO (KNHS) Zaterdag 4 september werd de Hippiade Paarden op het KNHS-centrum in Ermelo verreden. Aan het einde van een prachtige dag konden de KNHS-kampioenen gehuldigd worden, met daaronder de nodige bekende namen.De kampioen van de klasse ZZ-springen, de Zeeuwse Carolein van de Plasse (Yerseke) werd al eerder KNHS-kampioen bij de Ponys. Dennis van den Brink won deze keer de klasse Z. De zestienjarige ruiter uit Nijkerkerveen prolongeerde daarmee zijn Z-titel, want in april dit jaar zette hij de indoor-editie ook op zijn naam. In de hoogste klassen maakten bij de dressuur Petra van Esch (Gemonde) en de Winterswijkse Florentine Rootveld de dienst uit. Ook een duo met de nodige ervaring en titels op zak.

Om mee te mogen rijden aan de Hippiade Paarden moeten ruiters eerst presteren in hun kring, dan op het regiokampioenschap en de besten daarvan mogen door naar Ermelo. Sport dus van de bovenste plank! Dat de Hippiade in Ermelo door zou gaan, was in eerste instantie nog even spannend. Vorige week overstroomden vanwege overvloedige regenval de terreinen rondom het KNHS-centrum en daarom moest de Hippiade voor Ponys worden afgelast. Gelukkig werd er keihard gewerkt om al het overtollige water in een paar dagen te laten verdwijnen en kon de Hippiade voor Paarden wel op de geplande datum en onder uitstekende omstandigheden plaatsvinden. Om de bodem niet nog zwaarder te belasten, werd het verenigingskampioenschap wel uitgesteld.

Springen
Het springen vond plaats op het hoofdterrein en trok veel bekijks. Er werd collectief gejuicht als een deelnemer foutloos bleef in een van de selectieve parcoursen van Paul Rooymans. Net zo goed als er een luidkeels aaahh klonk wanneer een balk uit de lepels viel en paard en ruiter strafpunten op hun conto kregen. Het winnen van de klasse ZZ was geen sinecure. Op vrijdag vond de eerste selectie plaats in het klassieke en daarop volgende snelheid- en wendbaarheidparcours. Op zaterdag werd het werk afgemaakt in twee manches. In de laatste manche reden vijftien combinaties mee. De opdracht voor de laatste starter Carolein van de Plasse met haar felle So Lovely (v.Heartbreaker) was nul blijven, want met haar 1.91 strafpunt kon zij zich geen balk veroorloven. Vier andere combinaties hadden namelijk minder dan vijf strafpunten als totaalscore. De Zeeuwse volbracht de opdracht met stalen zenuwen en stuurde haar felle, donkerbruine merrie veilig rond. Het is even wat rustiger geweest rondom Carolein. Ik was heel fanatiek in mijn ponytijd, maar heb me daarna geconcentreerd op mijn studie. Inmiddels ben ik daar klaar mee en werk ik. s Avond rijd ik mijn beide paarden en binnenkort komt daar waarschijnlijk nog een vierjarige bij. Er gaat heel veel vrije tijd inzitten, maar ik doe het nog steeds geweldig graag. Wat betreft het kampioenschap had ik me wel als doel gesteld het podium te halen, maar er rijden zulke goede combinaties mee en er kan natuurlijk van alles gebeuren. Ik ben verschrikkelijk blij met de titel. So Lovely is een fokproduct van onze familie en dat maakt het extra speciaal. Dennis van den Brink reed in de klasse ZZ op vrijdag heel sterk, maar in de eerste manche op zaterdag liet Royal Dream (v.Indoctro) een paar balken vallen. Toch kon de dag voor Dennis al niet meer stuk, want even eerder stuurde dit jeugdig talent op onnavolgbare wijze zijn Ultra (v.Casall) naar de overwinning in de klasse Z. Over vier parcoursen liet hij slechts één strafpunt voor tijd noteren. Het korte wenden tussen de hindernissen en weer snel wegrijden is een specialiteit van deze zoon van voormalig springruiter en nu handelaar in de betere springpaarden, Teus van den Brink. De tweede plaats in die rubriek was voor Robin van de Wetering (De Mortel) op BMC Zigo (v.Lupicor). Twee jaar geleden werd deze handige amazone met pony BMC Magic Ball kampioen in de ZZ/DE. Naast een tweede plaats in de klasse Z legde ze beslag op dezelfde klassering in de klasse M in het zadel van BMC Chello Z (Chellano Z).

Spanning bij dressuur
De Kür op muziek was de afsluitende rubriek voor de klasse Z2. Deze werd gehouden op het terrein achter de hoofdring. Er stond een tribune opgesteld voor het publiek. Deze zat tijdens de kür behoorlijk vol. Paarden en muziek blijven een aansprekende combinatie. Hoofdjury, mevrouw Blanken-van der Scheer was zeer te spreken over de kwaliteit van de verschillende kuren: Er is een duidelijk verschil met een aantal jaren geleden. Toen werd de kürmuziek gebruikt als een soort achtergrondmuziek, nu is ze bedoeld om de oefeningen te accentueren. Petra van Esch reed met Unique onverstoorbaar en harmonieus rond. Florentine Rootveld gold vooraf als een van de favorieten, maar haar Up Seven had wat last van spanning en dat kreeg ze net niet opgelost. Maar ik heb genoten van de meeste combinaties!
De dertigjarige Petra van Esch pakte met Unique tijdens het Regiokampioenschap van Brabant al een eerste prijs in de kür en dat deed ze in Ermelo simpelweg nog een keer. Zij runt in Gemonde een eigen dressuurstal en leidt daar jonge paarden op tot hoog niveau. In het verleden reed ze op Grand prix-niveau met de bekende Sultano. De reservetitel in de klasse Z2 was voor Florentine Rootveld. Dezelfde amazone legde beslag op het kampioenslint in de klasse Z1. Dit keer in het zadel van Winea. Beide paarden van Florentine veroverden een maand geleden tijdens de regionale kampioenschappen van Gelderland en Flevoland de Z-titels. De tweede prijs in de Z1 ging naar Judith Pietersen (Vledder). Zij stelde Kop Jansen Nobby heel aansprekend voor. De imponerende Fries zou zeker niet hebben misstaan in de Friezentrein, die s middags onder leiding van Christa Laarakkers een geweldige show weggaf op het hoofdterrein. Tien zwarte hengsten kwamen daarvoor in de baan en ontlokten het publiek een enthousiast applaus. Vier ervan gaan binnenkort op transport naar Amerika, om in Kentucky mee te doen aan de openingsceremonie van de Wereldruiterspelen.

Geridderd
Tussen het drukke programma van de Hippiade door, was er toch nog tijd voor een speciale gebeurtenis. Marius Breukink uit Hall is een duizendpoot op paardengebied. Hij heeft zijn sporen ondermeer verdiend als ruiter, instructeur, jurylid, parcoursbouwer en bestuurslid. Maar liefst vijfentwintig jaar was hij voorzitter van de landelijke rijvereniging De IJsselruiters uit Brummen. Momenteel heeft hij nog zitting in het regiobestuur van Gelderland en in de ledenraad van de KNHS. Voor de enorme hoeveelheid werk die hij verricht heeft ten behoeve van de paardensport, werd hij uit naam van de koningin bij monde van de Brummense burgemeester benoemd tot Ridder in de orde van Oranje Nassau. De zevenenzestigjarige Breukink was totaal verrast en tegelijkertijd ontzettend trots op zijn onderscheiding. Max Bentum van de KNHS benadrukte in zijn speech de kritische maar ook positieve inzet van de kersverse ridder ten tijde van de fusie van de verschillende bonden tot een paardensportbond. Alsmede het enthousiaste ijveren van Breukink om sport en fokkerij samen op één locatie te krijgen. Recent ondertekenden hiervoor de KWPN en de KNHS een intentieverklaring en zijn de eerste officiële stappen gezet. Bentum sloot af met: Dat je deze Koninklijke onderscheiding opgespeld hebt gekregen, is je niet overkomen, maar heb je als geen ander verdiend!

Uitslagen Hippiade Paarden 2010:

Dressuur:
Z2: 1. Petra van Esch (Gemonde) Unique 70,79%

2. Florentine Rootveld (Winterswijk) Up Seven 70,33%
3. Kyra Klinkers (Echt) Toronto 68,75%

Z1:1. Florentine Rootveld (Winterswijk) Winia 68,53%
2.Judith Pietersen (Vledder) Kop Jansen Nobby 68,33%
3. Lynne Maas (Schiedam) Zamora 68,04%

M2:1. Vai Bruntink (Winschoten) Anne Beth 65,22% 2.Denise van den Dries (Tilburg) Argo 64,89%
3.Marleen Glorie (Bergen NH) Zipero 63,78%

M1:1.Margot Kostelijk (Hoorn NH) Anieni-K 69.00% 2.Mieke Verstegen (Uden) Alonzo V 66,44%
3. Anke Lambooij (Goirle) Wabe Shebele Wenz 66,44%

L2:1.Luc Smetsers (Best) Adaula 66,33%
2. Dirma Doll (Oldehove) Amaretto 66,11%
3. Jolanda de Pijper (Hagestein) Bombay 65,89%

Springen:
ZZ:1.Carolein van de Plasse (Yerseke) So Lovely 1.91 2.Marcel de Boer (Nieuwleusen) Uloubet du Pomme 4,00 3.Merle Tasche (Tubbergen) La Toya 44 4,24

Z: 1.Dennis van den Brink (Nijkerkerveen) Ultra 1,00 2.Robin van de Wetering (De Mortel) BMC Zigo 2,18 3.Bart Hartman (Vorden) Udette-W 4,30

M: 1.Maureen Bonder (Schoonoord) Zubantos 0-44,34 2.Robin van de Wetering (De Mortel) BMC Chello Z 0-47,71 3.Lisanne van de Pasch (Helmond) Zendy 0-49,37

L:1. Kim Derks (Bergharen) Zorontra 0-37,14
2. Eddie Brinkman (Zutphen) Anne B. 0-37,55
3.Rob Deenen (Ledeacker) Andolux 0-37,89

Afdelingsdressuur:
Zestallen, L/M: 1. LR ST. Lambertus (Udenhout) 67,20% 2. LR Exloo (Exloo) 64,80%
3. LR Gelderse Boys (Ammerzoden) 62.60%

Viertallen, Z: 1. RV De Hoefslag (Aarle-Rixtel) 70,60% 2. LR Zaanse Ruiter (Wormerveer) 68,60%
3. LR Exloo (Exloo) 68,00%

Viertallen, M: 1. LR De Weelruiters (Borsele) 68.40% 2. LR De Hoefslag (Aarle-Rixtel) 67,00%
3. LR De Mazeppas (Neerbosch) 67.00%

Viertallen, L: 1. LR St. Odulphus (Best) 68,00% 2. PSV Ysselsteijn (Ysselsteijn) 67,60%
3. LR De Pijts (Grubbenvorst) 67,20%

tekst: Gemma Janssen, foto's: Digishots