KNHS

NK Eventing: Tim Lips Nederlands kampioen

5 september 2010


BREDA (KNHS) Tim Lips is voor de tweede keer in zijn korte eventingcarrière Nederlands kampioen bij de senioren geworden. In 2007 werd hij in Boekelo kampioen met Concrex Oncarlos. In de geslaagde editie van 2010, tijdens Breda Hippique, bleef hij met Van Schijndels Concrex Owaola de Nederlandse concurrentie ruim voor. Ook de buitenlanders moesten op één na het hoofd buigen voor de jonge topruiter. De ervaren Italiaanse combinatie Fabio Magni/ Loro Piana Southern King V won de internationale strijd.

Voor het eerst sinds jaren werd het NK Eventing voor senioren niet in Boekelo verreden. De titelstrijd werd verplaatst naar Breda, waar een korte driesterren wedstrijd (CIC3*) werd verreden. Na dressuur en springen ging Tim Lips met Van Schijndels Owaola aan de leiding van het nationale en internationale klassement. De beslissende cross leek niet heel moeilijk, maar Lips en consorten moesten serieus aan de bak. Hoewel de verschillen klein waren, had Lips met het voormalige internationale springpaard Owaola enige speling. Hij kon zich enkele tijdfouten permitteren. Hij kreeg er zes aan de rijbroek, waardoor hij de internationale zege op één seconde verspeelde. Dat is natuurlijk jammer, maar het belangrijkste was de Nederlandse titel. Ik had met Owaola een spannend moment bij de driesprong 9-10-11. Maar ze redde het. Daar liet ze zien hoe geweldig ze is. Als het mis dreigt te gaan, moet het paard niet het hoofd laten hangen. Ik had een super fijn gevoel in de cross. Owaola is een topper. Het is dat ze de kwalificatie-eisen voor Kentucky niet gehaald heeft, anders zou ik nog gaan twijfelen welk paard ik mee moest nemen. Met zijn paard voor het aankomende WK in Kentucky, Concrex Oncarlos, draaide de 24-jarige kampioen het gas niet helemaal op. De combinatie finishte als elfde in het internationale klassement. Met Oncarlos wilde ik een fijne cross rijden, maar niet tot het uiterste gaan. Dat is te kort voor Kentucky. Over twee weken vertrekken we.

Lips werd tweede in het internationale klassement. Zilver in het NK en de vijfde prijs in de wedstrijd gingen naar Raf Kooremans met zijn toekomstpaard Demeter. Jan van Beek en Troy pakten met de zesde prijs tevens het brons in de nationale titelstrijd.
Kooremans en Van Beek moesten wel Elaine Pen voor laten gaan. De twintigjarige amazone debuteerde op drie sterren niveau. Op uitstekende wijze stuurde haar dressuurgefokte Vira naar de vierde plaats. Pen is nog young rider en koos voor het aankomende NK in die leeftijdscategorie, eind september in Varsseveld. Vandaar dat ze niet op het NK podium stond. Rabo Talententeamlid Ellen Kloos (Voorthuizen), de Nederlands kampioene van vorig jaar, viel in de cross na een weigering van haar paard en werd daardoor uitgesloten.

Uitslagen:
Breda Hippique, 1-5 september 2010

CIC3*:

1. Fabio Magni (Ita) Loro Piana Southern King V 48,1
2. Tim Lips (Made) Van Schijndels Concrex Owaola 48,4
3. Stella Benatti (Ita) Miss Wanted Fast 50,2
4. Elaine Pen (Voorschoten) Vira 55,1

5. Raf Kooremans (Turnhout, B) Demeter 59,3
6. Jan van Beek (Rijsbergen) Troy 60,5
10. Anouk van Gerven (Chaam) Eyecatcher 63,2
11. Tim Lips (Made) Concrex Oncarlos 63,9
12. Jan van Beek (Rijsbergen) Bridget 64,2

NK senioren:

1. Tim Lips Van Schijndels Concrex Owaola 48,4
2. Raf Kooremans Demeter 59,3

3. Jan van Beek Troy 60,5

CIC2*:

1. Aurelien Kahn (Fra) Pacific Barbotiere 47,9
2. Andreas Ostholt (Dui) So is et 48,0

3. Steve Van Winkel (Bel) Lesther Z 56,0

4. Ilonka Kluytmans (Prinsenbeek) Buitenlust Here I Am 57,1
5. Jan van Beek (Rijsbergen) Winston 57,3

Tekst: Petra Baas, Foto's: BCM/Remco Veurink