KNHS

Prachtige kampioenen op Hippiade Ponys klasse Z/ZZ

5 september 2010


ERMELO (KNHS) Onder een stralend najaarszonnetje kwamen de beste ponycombinaties van het land aan de start op de terreinen van de KNHS in Ermelo. Waar vorige week de Hippiade nog in het water viel letterlijk en figuurlijk werd het nu een schitterende dag met prachtige kampioenen. Antoinette te Riele (Weert), de Europees kampioene van zowel 2009 als 2010, prolongeerde in Ermelo haar titel in de klasse Z2 met Golden Girl. In de ZZ cat. D/E ging het goud naar Vronie van de Rijt (Nuenen) dankzij haar razendsnelle barragerit met Fostymana vh Trichelhof.

Voor Antoinette te Riele werd het winnen van het goud het gedroomde afscheid van Golden Girl. Na de Hippiade gaat de prachtige palomino namelijk naar Semmieke Rothenberger, de jongste dochter van Sven en Gonnelien Rothenberger. Bijna zag Antoinette haar laatste wedstrijd in het water vallen, maar vandaag kwam er dan toch nog een gouden medaille bij voor het legendarische duo, dat al vier gouden medailles won op Europese kampioenschappen voor Nederland. Dit werd nooit eerder vertoond.
Golden Girl liep gewoon weer subliem. We zijn bijzonder tevreden dat het toch maar weer lukte. Het lijkt allemaal wel gemakkelijk, maar zo eenvoudig is het zeker niet. We kijken terug op een prachtige ponytijd, dit is echt niet normaal! We genieten er nog steeds van en hebben een geweldige tijd gehad. Maandag gaat Golden Girl meteen naar Duitsland. Ze blijft gewoon in de familie en Antoinette mag haar nog zo vaak rijden als ze wil, aldus de moeder van Antoinette te Riele. Antoinette scoorde maar liefst 75,79% en had van alle drie de juryleden een unaniem puntenaantal van 288. Ze had echter wel de hete adem in haar nek van teamgenootje Dana van Lierop (Lierop). Zij stond bij een van de drie jurys zelfs op een eerste plaats, maar moest uiteindelijk met het zilver genoegen nemen. Wel behaalde zij een geweldige score van 74,65%. Hiermee nam ze sportief revanche voor het niet halen van de individuele kürfinale op het EK in Bishop Burton. Ook het brons ging naar een EK-ganger. Suzanne van de Ven stelde Majos Cannon vakkundig voor en kwam zo op een percentage van 71,23% uit.

Waar de top van de Z2 cat. D/E zeer breed te noemen was, was dit in de Z1 cat. D/E wat minder. Toch waren de proeven van de drie amazones die het podium wisten te halen aansprekend. Zeker kampioene Jill Huybregts (Drunen) met Eventz Armani en reservekampioene Febe van Zwambagt (Bergharen) met Prince Z maakten het samen bijzonder spannend. Uiteindelijk was het Jill Huybregts, de indoorkampioene in het M2 cat. D/E, die aan het langste eind trok en met 69,80% het hoogste percentage in dit kampioenschap wist neer te zetten. Van Zwambagt kon eveneens trots zijn op haar puntentotaal, dat uitkwam op 68,53%. Vorig jaar won deze amazone nog de outdoortitel in de M1 cat. C. Het brons was voor Rachelle Jansen (Dongen) met Up To Date (65,49%). In de gecombineerde Z1/Z2 cat. C kwamen zeven combinaties aan de start. Alleen de top drie wist een voldoende score neer te zetten. Stralende medaillewinnaars waren het in ieder geval zeker. Rebecca Boeijen (Berghem) mocht met 22-jarige Rainbow, nog altijd topfit, het goud in ontvangst nemen. Voor haar winnende rit had de jury 62,94% over. Jelle Peeters (Weert) nestelde zich als jongeman tussen de dames op het podium. Hij reed zijn Westers Aikemas Neandro naar het zilver met 61,47%, gevolgd door Maud Vleeming (Geulle) met Fabiola met 60,10%.

Springen
Vronie van de Rijt (Nuenen) mocht in Ermelo dit jaar op herhaling. In totaal was het alweer de derde gouden medaille voor de Brabantse amazone. Nu zadelde ze Fostymana vh Trichelhof in de klasse ZZ cat. D/E. Ik ben erg blij met dit resultaat. De eerste twee rondes had ik een hele fijne controle, dat is belangrijk voor mijn pony. Als ik controle heb kan ik ook schakelen. In de barrage wilde ik ritme blijven houden en alle afstanden voorwaarts oplossen. Ik ben wat rustiger begonnen, maar toen ik eenmaal de dubbel goed overwonnen had, ging het gas erop. Mijn beste vriendinnetje Megan Laseur moest nog na mij rijden. Dat was wel spannend. Ik had het haar ook zeker gegund wanneer ze het goud had gewonnen, maar uiteindelijk was ik het toch zelf! Volgend jaar kan ik nog bij de ponys mee. Ik zit nu in het B-kader, maar ik ga zeker proberen om dan het Europees kampioenschap te halen met Fostymana vh Trichelhof, vertelt de trotse kampioene, die volgende week zaterdag nogmaals op de Hippiade aan de start verschijnt, wanneer alle klassen onder de Z verreden worden. Na twee manches bleven er uiteindelijk zes combinaties over die in de barrage mochten strijden om de medailles. Achter Vronie van de Rijt mocht Kim Derks (Bergharen) met Luna S het zilver in ontvangst nemen. Ook Bart Lips (Biest-Houtakker) bleef andermaal foutloos, zijn tijd van 37,04 seconden met Gerco was alleen wel beduidend langzamer dan die van de jongedames voor hem.

In de klasse Z cat. D/E mocht Kaitlin Kitto (De Mortel) met Justice H.R. zich vooraan opstellen. Waar Josta van Straaten (Ommen) met Hazelhofs Fury de snelste tijd realiseerde, moest zij dat bekopen met een balkje. Ze viel daardoor terug naar plaats drie, maar dat was nog altijd goed voor een podiumplaats. De Doetinchemse Sherin Hogenkamp mocht zich met Kamaro van Orchids als tweede opstellen.

De strijd in de klasse Z cat. C was niet minder spannend. Daar zat de top twee binnen tienden van seconden. De strijd werd in het voordeel beslist van Rowen van de Mheen (Hoevelaken) met Sunshine in een tijd van 34,39, net iets sneller dan de 34,78 van Joyce van de Kuilen (Elst, GLD) op Happy. Rowen pakte daarmee opnieuw een titel. Met Mister won ze namelijk in 2009 al het indoorkampioenschap in de L cat. C. Maik de Vries (Nieuwleusen) zadelde zijn Desteny, net als bij de vorige Hippiade, voor het brons (36,11).

Uitslagen Hippiade Ponys:

Dressuur:
Z2-DE: 1. Antoinette te Riele (Weert) Golden Girl 75,79%
2. Dana van Lierop (Lierop) Equestricons Lord Champion 74,65%
3. Suzanne van de Ven (Lierop) Majos Cannon 71,23%

Z1-DE: 1. Jill Huybregts (Drunen) Eventz Armani 69,80%
2. Febe van Zwambagt (Bergharen) Prince Z 68,53%
3. Rachelle Jansen (Dongen) Up To Date 65,49%

Z1/Z2-C: 1. Rebecca Boeijen (Berghem) Rainbow 62,94% 2. Jelle Peeters (Weert) Wester Aikemas Neandro 61,47% 3. Maud Vleeming (Geulle) Fabiola 60,10%

Springen:
ZZ-DE: 1. Vronie van de Rijt (Nuenen) Fostymana vh Trichelhof 0-35,41 2. Kim Derks (Bergharen) Luna 0-36,75
3. Bart Lips (Biest-Houtakker) Gerco 0-37,04

Z-DE: 1. Kaitlin Kitto (De Mortel) Justice H.R. 0-36,27 2. Sherin Hogenkamp (Doetinchem) Kamaro van Orchids 0-38,13 3. Josta van Straaten (Ommen) Hazelhofs Fury 4-34,64

Z-C: 1. Rowen van de Mheen (Hoevelaken) Sunshine 0-34,39 2. Joyce van de Kuilen (Elst, GLD) Happy 0-34,78 3. Maik de Vries (Nieuwleusen) Desteny 0-36,11

foto's: Digishots