Senternovem

06-09-2010 |

ECN werkt aan duurzame energie op verzoek

Eén kWhtje stroom alstublieft

De aanvoer van duurzame elektriciteit is in tegenstelling tot elektriciteit uit centrales niet altijd constant. Elektriciteit opgewekt met zonnepanelen of windmolens is afhankelijk van het weer. Daarop moet ons distributienet aangepast worden. Dit kan met zogenaamde smart grids: slimme netwerken die de duurzame productie en vraag op elkaar afstemmen en overbelasting van het elektriciteitsnet voorkomen. ECN werkt hieraan, met behulp van Europese subsidie, als één van de koplopers in de wereld.

Dat de zon niet altijd schijnt en de wind niet altijd waait is lastig, omdat onze elektriciteitsvoorziening ingesteld is op een constante aanvoer van elektriciteit. Met behulp van smart grids kan vraag en aanbod van elektriciteit op ingenieuze wijze op elkaar worden afgestemd: activiteiten die niet dringend zijn worden bijvoorbeeld op een windstille dag automatisch uitgesteld door het slimme netwerk.

Al in 2020 zullen meer dan honderdduizend Nederlandse consumenten hun eigen duurzame elektriciteit opwekken voor bijvoorbeeld het draaien van de was, het opladen van de elektrische auto of het verwarmen van het huis. Dat vormt een aanzienlijke uitdaging voor ons elektriciteitsnet. De niet-constante aanvoer zal dan ook invloed hebben op de prijs van elektriciteit: bij veel aanbod, bijvoorbeeld op een zonnige dag met veel wind, is de prijs lager dan tijdens een windstille nacht.

Martin Scheepers, ECN Zelfstartende wasmachine
De mix tussen het centraal (in energiecentrales) en decentraal (bij consumenten thuis, in windmolenparken etc.) opwekken van energie wordt in de toekomst steeds belangrijker.Bovendien stroomt de energie in twee richtingen. Energieconsumenten worden ook energieproducenten: teveel opgewekte zonne-energie stroomt van de consument het elektriciteitsnet in, zodat anderen er gebruik van kunnen maken. Om dit op grote schaal mogelijk te maken ontwikkelde ECN de PowerMatcher-software die het in een smart grid mogelijk maakt om vraag en aanbod van energie te sturen. de PowerMatcher maakt hiervoor gebruik van multi-agent technologie. "Dit is software die aan apparaten wordt toegevoegd en ze als een netwerk met elkaar verbindt", zegt Martin Scheepers, programmamanager bij ECN. "Zo weet de wasmachine zelf wanneer het ideale moment is om aan de slag te gaan."

De PowerMatcher wordt door ECN een jaar lang getest in de Groningse Hoogkerk. Dit gebeurt met behulp van Europese KP6-subsidie en in nauwe samenwerking met diverse partners. In maart heeft burgemeester Rehwinkel van Groningen het officiele startsein gegeven voor de smart grid-test. In 25 woningen wordt niet alleen duurzame energie verbruikt, maar ook opgewekt. De Powermatcher-software helpt om in het smart grid vraag en aanbod op elkaar af te stemmen.

"Met dit project kunnen we zien hoe de gebruikers met de technologie omgaan", verklaart Scheepers. "Bovendien zijn we in staat de systemen te optimaliseren. Er zijn gelijksoortige projecten in Frankrijk en Spanje, waardoor we optimaal gebruik kunnen maken van elkaars inzichten. `Hoogkerk' is een project om de technieken te demonstreren en aan te tonen dat het systeem werkt. Het uiteindelijke doel is het op grote schaal toepassen van smart grids."

Proeftuin
De door ECN ontwikkelde technieken worden vanaf volgend jaar toegepast in een vervolgproject, waarin de ontwikkeling van marktmodellen voor smart grids centraal staat. Martin Scheepers: "Consumenten die meedoen helpen de energievoorziening betaalbaar te houden en zullen daarvoor met een lager tarief worden beloond. Dit moet er uiteindelijk toe leiden dat al in 2015 de eerste smart grids in nieuwbouwwijken worden geïmplementeerd."
Wijzigingsdatum |

06-09-2010