Saxion
BR>

ma 06 september 2010

Saxionstudent meet videobeelden misdrijf vijf keer nauwkeuriger

Thijs Kempers, student Crime Science bij Saxion in Enschede, komt met verrassende resultaten in zijn afstudeeronderzoek bij het forensisch adviesbureau MSNP te Enschede.

Het onderzoek richt zich op de meetmethode van videobeelden die worden gebruikt bij het opsporen van een dader of getuige van een misdrijf. De lengtebepaling met de nieuwe methode is maar liefst vijf keer beter dan de klassieke methodes die de politie nu gebruikt.

MSNP heeft in opdracht van de politie een methode ontwikkeld om personen en objecten die op videobeelden te zien zijn, met de maximale cameraresolutie te kunnen meten. Bij de klassieke methodes van videoanalyse kan de lengte van een persoon in de beelden wel 10 cm afwijken. In het onderzoek van de Crime Science student, die de methode verder heeft geoptimaliseerd, is een afwijking van 2.4 cm gemiddeld gevonden tussen de afgelezen lengte in de videobeelden en de werkelijke lengte. Dit verschil komt onder andere door het dragen van hakken of een ander kapsel. De methode kan in de forensische opsporing worden toegepast bij het opsporen van misdadigers.

Een ander deel van het afstudeeronderzoek van Thijs richtte zich op de lengte zoals die vermeld staat in het paspoort. Hij concludeerde bij het bestuderen van de administratieve lengte dat deze in 88% van de gevallen niet overeenkomt met de werkelijke lengte. Dit verschil kan worden verkleind door de opgegeven lichaamslengte consequent na te meten op het moment waarop een paspoort wordt aangevraagd.

MSNP is een onderzoeksbureau dat werkt voor politie en justitie en waar onder andere de onderzoekers Van den Heuvel en Roes voor werken. Het bureau heeft recent de beeldanalyse gedaan van de aanslag in 1996 op Cor van Hout, één van de Heinekenontvoerders.


------------------------------------------ EINDE PERSBERICHT
------------------------------------

Meer informatie:

Voor nadere informatie kunt u contact opnemen met de heer Ed Schreuter, afstudeerbegeleider van Saxion, tel: 053 - 487 13 76.