Gemeente Breda

Wonen boven winkels in de Halstraat

De historische binnenstad van Breda is een mooi woon- en winkelpand rijker.

Vandaag verrichte Bob Bergkamp, wethouder Wonen, de opening van het pand aan de Halstraat 24-26. Dit bouwproject maakt deel uit van de aanpak âWonen boven Winkelsâ dat als doel heeft bij te dragen aan een hoge kwaliteit en levendigheid van de binnenstad om te wonen, werken en verblijven. Leegstaande panden en met name bovenwoningen doen afbreuk aan de gewenste kwaliteit. Tegen deze achtergrond bekijkt het college met betrokken eigenaren de mogelijkheden om leegstand te voorkomen en op te lossen.

âMet marktpartijen en corporaties onderzoeken we de mogelijkheden van studentenhuis-vesting. Ook de binnenstad wordt daarbij betrokken en ik zie nog vele kansen om in ons stadshart bovenwoningen geschikt te maken voor nieuwe bewonersâ, volgens wethouder Bergkamp. Ook de Vereniging commercieel onroerend goed binnenstad Breda benadrukt het belang van het toekomstbestendig maken van panden in de binnenstad voor wonen en werken. De mogelijkheden van wonen boven winkels zijn, als stimulans bedoeld om meer eigenaren van panden in de binnenstad te overtuigen van de voordelen om hun pand aan te pakken. Voor de periode 2009 -2010 heeft het gemeentebestuur ⬠1 miljoen beschikbaar. De verwachting is dat tijdens deze periode ongeveer 65 projecten Wonen boven Winkels kunnen worden opgepakt.

Het officieel in gebruik nemen van het pand aan de Halstraat 24-26 maakt deel uit van een reeks panden die sinds de jaren negentig van de vorige eeuw tot nu vanuit Wonen boven Winkels zijn opgeleverd. Op dit moment zijn er voorbereidende gesprekken met eigenaren van bijna 50 panden. De verwachting is dat van de aangekondigde rijksmaat-regel om de BTW tijdelijk te verlagen naar 6% op de verbouwing van een woning, een positief effect uitgaat op de concrete realisering van bovenwoningen in de binnenstad.

De eigenaresse van het pand Halstraat 24-26 heeft in 2009 bij de gemeente het verzoek gedaan een bouwkundig onderzoek te starten voor het project Wonen boven Winkels. De verbouwing is vervolgens opgepakt vanuit het project en de eigenaresse heeft dan ook de stimuleringsbijdrage ontvangen als steuntje in de rug bij een flinke investering. En verder maakte ze gebruik van de éénloket functie voor dit bouwproject wat betekent dat vanuit één functie deskundigheid en begeleiding wordt aangeboden. Aansluitend is de renovatie van het woon- en winkelpand gestart en kon het pand na de zomervakantie 2010 worden opgeleverd. Zowel de woon- als detailhandelsfunctie is gehandhaafd.

Breda wil ook in de toekomst Beste Binnenstad blijven. Met de inzet van Wonen boven Winkels levert het gemeentebestuur een bijdrage aan de kwaliteit en de levendigheid van de binnenstad. In 2009 gaf het college het project een nieuwe impuls om nieuwe energie te steken in de verbetering van de kwaliteit van het centrum en de inloopstraten.

Breda, 4 september 2010