Belgische Federale Overheid


Onderscheiding voor Belgische Ontwikkelingssamenwerking

Datum: 06 september 2010

De Belgische ontwikkelingssamenwerking heeft een positieve beoordeling gekregen van het Comité voor Ontwikkelingshulp (DAC) van de OESO. België scoorde een onderscheiding voor zijn ontwikkelingsbeleid. Een grote vooruitgang in vergelijking met een vorige evaluatie.

Dat is het resultaat van een peer review, een soort examen waarbij lidstaten van het Comité voor Ontwikkelingshulp (DAC) elkaars ontwikkelingsbeleid doorlichten. In deze peer review werd Belgisch ontwikkelingsbeleid gescreend door Canada en Zwitserland.

Lof

De Belgische ontwikkelingssamenwerking behaalde in globo een onderscheiding voor haar ontwikkelingsbeleid, en dit in tijden van economische crisis. Ons land boekte de voorbije jaren grote vooruitgang. De vorige peer review gaf België nog een `onvoldoende'. Het DAC was vol lof over minstens vijf punten. Speciale aandacht ging uit naar het feit dat België - als een van de weinige landen - steun blijft geven aan fragiele staten terwijl andere donoren zich eruit terugtrekken. Een goede score volgde tevens voor volgende punten: het stijgende hulpbudget, de overeenkomsten die werden afgesloten met ngo's en universiteiten, de niet-geoormerkte bijdragen aan multilaterale instellingen en de hervorming van de humanitaire hulp.

Toch dient België in de toekomst nieuwe strategieën te ontwikkelen om zijn beleid coherenter te maken. Daartoe dient er onder meer een gemeenschappelijke visietekst te komen van alle federale en regionale overheden die officiële ontwikkelingshulp bieden. België wordt tevens aangemoedigd de publieke opinie nog beter te sensibiliseren.

Stijgende hulp

Vorig jaar werd 0,55% van het bruto nationaal inkomen (BNI) van België gereserveerd voor ontwikkelingssamenwerking. Ons land streeft ernaar om tegen het einde van dit jaar 0,7% van zijn BNI te besteden aan ontwikkelingssamenwerking. Volgens de peer review kan ons land daar in slagen. België zou dan het zesde donorland zijn die de 0,7%-norm weet te bereiken.

De OESO vindt het ook bemoedigend dat België meer dan 50% van zijn bilaterale hulp besteedt aan Sub-Sahara Afrika en de minst ontwikkelde landen (MOL's). Een aanzienlijk deel gaat nog steeds naar de ex-kolonies Congo, Rwanda en Burundi. Het zwaartepunt van de Belgische ontwikkelingssamenwerking ligt dus nog steeds in Centraal-Afrika.

Hervormingen

De afgelopen jaren onderging de Belgische ontwikkelingssamenwerking een duidelijke gedaanteverandering. Zo engageert ze zich meer en meer in internationale akkoorden en wordt er meer ruimte gelaten voor zelfreflectie. Inmiddels werd het ontwikkelingsbeleid vernieuwd en zijn nieuwe uitvoeringsbesluiten in de maak. De modernisering van het beleid staat centraal en de focus wordt geregeld bijgesteld. Op deze manier wist België tegemoet te komen aan vele aanbevelingen van de vorige peer review en is ons land goed geplaatst om nieuwe uitdagingen aan te pakken.