Gemeente Zwartewaterland


'Inhuur van derden', onderzoek rekenkamercommissie afgerond

De rekenkamercommissie van de gemeente Zwartewaterland heeft onderzoek gedaan naar de 'Inhuur van derden' in deze gemeente. De resultaten van dit onderzoek zijn nu aan de gemeenteraad aangeboden en zij zullen in september besluiten of zij de aanbevelingen onderschrijven.

Het onderzoek
De rekenkamercommissie heeft het onderzoek naar de 'Inhuur van deren' laten uitvoeren door de Universiteit van Twente. Een bedrag tussen de 1,6 en 2,8 miljoen euro kon in 2009 worden gedefinieerd als 'Inhuur van derden' (ruim 3 % versus 5 % van de totale begroting). Professor Groenendijk van de Universiteit Twente heeft door middel van documenten- en dossieranalyse en interviews nader onderzocht op welke wijze derden door de gemeente worden ingehuurd en of deze inhuur voldoet aan de daaraan te stellen eisen. Hij heeft geconstateerd dat er enerzijds inhoudelijk zorgvuldig wordt omgegaan met beslissingen tot inhuur van derden en dat het er niet op lijkt dat de gemeente buitensporig veel inhuurt. Anderzijds vindt veel inhuur plaats op ad hoc basis en is er onvoldoende zicht op de typen inhuur en de daarbij behorende kosten. Inhoudelijk verloopt het proces van Inhuur van derden zorgvuldig maar procedureel is het voor verbetering vatbaar. De rekenkamercommissie is tot de volgende aanbevelingen gekomen tot het verbeteren van de procesmatige aspecten rondom het gehele proces van inhuur van derden.

De belangrijkste aanbevelingen in het kort:
De gemeente dient een kader te ontwikkelen ten aanzien van de inhuur van derden rekening houdend met gemeentelijke taken en gewenste eigen expertise. In dit kader kunnen Raad en College duidelijke afspraken maken over de wijze waarop het College periodiek verantwoording aflegt aan de Raad over de inhuur van derden.

De financiële administratie moet dusdanig worden ingericht dat de verschillende categorieën van inhuur van derden makkelijker kunnen worden onderscheiden. Ook de onderliggende reden van inhuur zou hieruit duidelijker moeten blijken.

Er moeten nadere regels worden opgesteld voor het te volgen offertetraject bij inhuur van derden. De nationale en Europese regelgeving moet daarbij niet uit het oog worden verloren.

Voorafgaand aan inhuur van derden moet duidelijk worden benoemd wat de kosten zijn en de beoogde resultaten.

Het functioneren van het ingehuurde personeel moet volgens een vaste methodiek op een effectieve manier worden geëvalueerd.

Het rapport is inmiddels aan de gemeenteraad aangeboden.

Het college van Zwartewaterland neemt de resultaten serieus en heeft de intentie om hierin een verbeterslag te maken samen met de raad.