Gemeente Best

5 vragen over nieuwe wetgeving voor vergunningverlening

06-09-2010

Op 1 oktober 2010 treedt de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) in werking. Wat houdt de wet in en wat betekent dat voor u? Wij geven u in dit artikel meer informatie.


1. Wat is de Wabo?
Met de Wabo wordt de zogenoemde omgevingsvergunning geïntroduceerd. In de omgevingsvergunning zijn circa 25 verschillende vergunningen, die nu nog afzonderlijk worden verleend, tot één nieuwe vergunning samengevoegd. De meest voorkomende vergunningen die onder deze wet vallen, zijn de vergunningen voor bouwen, slopen, brandveilig gebruik, reclame, inritten, kappen en activiteiten waar een milieuvergunning voor nodig is.


2. Wat zijn de voordelen van de Wabo?
Bij de omgevingsvergunning staat de aanvrager centraal in het proces van vergunningverlening. Er komt één integraal aanvraagformulier dat ingediend wordt bij één loket. De verschillende overheden achter het loket werken samen om tot één besluit te komen, met één procedure voor bezwaar en beroep. Ook wordt het mogelijk gemaakt om de aanvragen digitaal in te dienen; hiervoor wordt het `Omgevingsloket Online' ingevoerd. De omgevingsvergunning beoogt verder een vermindering van administratieve lasten voor burgers en bedrijven en afstemming van voorschriften, dus geen tegenstrijdigheden, in één project. Daarbij wordt er bij de uitvoering van projecten integraal toezicht gehouden, in plaats van specifieke controles vanuit de verschillende disciplines. Met de veranderingen wil de overheid u efficiënter van dienst zijn.


3. Wat verandert er voor u in Best?
Net als andere gemeenten is ook de gemeente Best al geruime tijd bezig met de voorbereidingen op deze nieuwe wet. Het gaat hierbij om nieuwe werkprocessen en de aansluiting op het Omgevingsloket Online, de OLO. Bij het officiële startschot van het ministerie van VROM op 1 oktober a.s. wordt dit loket in Best gefaseerd in gebruik genomen. Wij houden u van de ontwikkelingen op de hoogte.


4. U hebt bouwplannen, wat kunt u nu al doen? Naast het samenvoegen van vergunningaanvragen verandert ook het een en ander in de regels voor vergunningsvrij bouwen. Binnenkort verschijnt hierover op onze website nadere informatie. Tot die tijd kunt u voor meer informatie terecht op de website van VROM: www.omgevingsvergunning.vrom.nl. Onder het tabblad `Documenten' vindt u acht informatiebladen over bouwen; voor elk veelvoorkomend bouwwerk één. Hier staat bijvoorbeeld informatie over of uw bouwplannen vergunningvrij of vergunningplichtig zijn.


5. Wanneer moet u een omgevingsvergunning aanvragen? Op het Omgevingsloket Online kunt u vanaf 1 oktober a.s. controleren of u een omgevingsvergunning moet aanvragen. Voor deze vergunningencheck gaat u dan naar www.omgevingsloket.nl. U kunt dan zien of u een omgevingsvergunning nodig hebt en zo ja, voor welke activiteiten.
---