Gemeente Voorschoten

Week van de alfabetisering 2010

1,5 miljoen volwassen Nederlanders hebben grote moeite met lezen, schrijven en rekenen. Het gaat dus om 1 op de 10 Nederlanders! De kans is dus groot dat u ook iemand kent die laaggeletterd is. Kent u mensen die graag zonder hulp het volgende willen doen, maar dat niet kunnen?
* formulieren invullen

* de kinderen voorlezen, briefjes en andere informatie van school lezen en zich opgeven voor activiteiten

* een krant of tijdschrift en de ondertiteling op de televisie lezen
* boodschappenlijstjes maken

* op het werk orders, afspraken, roosters, werkinstructies, nieuwsbrieven lezen.

* sms'en, e-mails schrijven en iets opzoeken op internet
* medicijnen goed innemen en de bijsluiters lezen.

Schaamte
Deze laaggeletterden schamen zich vaak omdat ze denken dat ze de enigen zijn. Ze zijn ook moeilijk te bereiken omdat ze veel informatie niet kunnen lezen. Dat is jammer, want er zijn speciale cursussen waardoor de deelnemers veel minder moeite krijgen met lezen, schrijven en rekenen en waardoor ze beter functioneren, zelfstandiger worden en minder stress ervaren.

'Maak een nieuwe start'
De gemeente Voorschoten biedt in samenwerking met het ROC Leiden deze cursussen aan onder de titel 'Maak een nieuwe start'. Dit project bestaat dit jaar 5 jaar en daarom wordt deze week de speciale jubileumkrant 'Beter lezen, beter schrijven' onder de huishoudens in de regio verspreidt. Bel voor aanmelding voor cursussen of informatie: 0800 023 4444. Of neem een kijkje bij de Bibliotheek Voorschoten waar een speciale tafel over alfabetisering is ingericht.
* 6 september 2010