Gemeente Voerendaal


\ 6/9/2010 - Onthulling Herdenkingsmonument Ubachsberg Op 1 september is de 100e geboortedag van Juup Geraedts. Ter gelegenheid hiervan heeft burgemeester Ed Sprokkel het herdenkingsmonument van Juup Geraedts onthuld. Juup Geraedt was Sergeant OVW-Bataljon Limburg 2-13 R.I. en ligt begraven op het Ereveld Candi te Semarang / Indonesia.
Herdenken is een erezaak! Waar over heel Nederland verspreid, in de loop der jaren tal van herdenkingsmonumenten zijn opgericht of zelfs uit waardering straatnamen zijn benoemd naar gesneuvelde oud-Indiëgangers, is in Ubachsberg zelf (te) weinig aandacht geschonken aan de gevallen Juup Geraedts. Dit mogen we niet zo laten. Dankzij de Stichting 1945-1950 Ubachsberg is dit herdenkingsmonument tot stand gekomen.

Geschiedenis
Hoewel er de laatste jaren veel is veranderd, hangt er thans, in 2009, nog steeds een soort taboe over de oorlog in Indië. Grotendeels is dit te wijten aan de Nederlandse overheid, die na zestig jaar nog steeds niet in staat is geweest te komen met een waarheidsgetrouwe, alles omvattende en vooral openhartige documentaire hieromtrent. Laat staan een openlijk excuus met daarbij een respectvolle erkenning voor alle uitgezonden militairen. Zelfs in het onderwijs blijft deze aangrijpende episode uit de nationale geschiedenis volstrekt onderbelicht.

Hieronder een foto-impressie gemaakt door Hay Heuts

burgemeester en voorzitter stichting herdenkinsgmonument Ubachsberg Burgemeester en kinderen Juup Geraedts Onthulling herdenkingsmonument Juup Geraedts
Kranslegging herdenkingsmonument Juup Geraedts Kranslegging herdenkingsmonument Juup Geraedts