GroenLinks Waterland


Zeven sociale woningen op het Stiereveld!

In de afgelopen raadsvergadering stond de vaststelling stedenbouwkundige visie woningbouwlocatie Stiereveld in Watergang en kennisneming van de daarvoor benodigde grondverkoop" op de agenda van het voorbereidende deel. Hier kunt u de bijdrage van Laura Bromet, de fractievoorzitter van GroenLinks Waterland lezen.

Vier bouwprojecten tegelijk in Watergang, dat is ook voor de GroenLinks fractie te veel. Verdubbeling van een dorp met bijna geen voorzieningen, dat ook na de verdubbeling van het aantal woningen geen beter voorzieningenniveau zal hebben, dat is voor ons niet nodig.

Maar GroenLinks is niet overal tegen. Al voor de verkiezingen hebben wij een keuze gemaakt uit de verschillende bouwprojecten die op stapel staan in Watergang. Zoals iedereen heeft kunnen lezen hebben wij er voor gekozen voorstander te zijn van woningbouw op het Stierenveld.

De locatie ligt binnen de rode contouren, zal onmiskenbaar verstening van de openbare ruimte tot gevolg hebben maar is voor ons acceptabel. Wij zijn blij dat het college de terechte bedenkingen van omwonenden over parkeerdruk ondervangen heeft met extra parkeerplaatsen.

Wat wij niet begrijpen is dat het college louter op financiële gronden kiest voor het schrappen van 1 sociale woning. In de beantwoording op de zienswijzen wordt er nog wel verwezen naar deze extra woning, die blijkbaar later geschrapt is. Aan dure woningen in Waterland is geen behoefte. Er staan er meer dan genoeg te koop.

Ook op het Stierenveld komen dure woningen die de woningen waar wel behoefte aan is moeten financieren. Sociale woningen kosten geld, ook voor de gemeente. Wij zullen dan ook een amendement voorbereiden waarin we pleiten voor de extra sociale woning die de ontwikkelaar zegt te kunnen financieren.

Tijdens de vergadering gaf Wethouder Kools aan dat er alsnog zeven sociale woningen van dit plan deel uit zullen maken. Het indienen van het amendement was dus niet nodig en de schijnbaar geschrapte woning is weer terug in de plannen!

Laura Bromet

Fractievoorzitter GroenLinks Waterland