Rechtbank Utrecht


Achttien maanden cel en tbs na steekpartij daklozenopvang

6 september - Een 66-jarige man die in december 2009 in een daklozenopvang in Utrecht een man met een schaar neerstak en ernstig verwondde is maandag door de rechtbank Utrecht veroordeeld tot 18 maanden gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging.

De rechtbank achtte de verdachte schuldig aan poging tot doodslag. Het slachtoffer raakte door het steekincident halfzijdig verlamd. Het steken door de verdachte was een reactie op fysiek en verbaal geweld van het slachtoffer in zijn richting in de dagen voorafgaand aan het incident. Daarnaast achtte de rechtbank de man schuldig aan aanranding en schennis van de eerbaarheid eerder in 2009.

Deskundigen hebben vastgesteld dat de verdachte lijdt aan schizofrenie. Daardoor heeft hij onder meer last van paranoïde grootheidsfantasieën. Hij functioneert niet of nauwelijks meer in de maatschappij. De rechtbank verklaarde hem daarom verminderd toerekeningsvatbaar.

De rechtbank overwoog dat bij een zo ernstig feit in beginsel een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van aanzienlijke duur op zijn plaats is. De rechtbank week daar echter in dit specifieke geval deels vanaf.

De rechtbank achtte een langere straf dan een gevangenisstraf van 18 maanden niet passend, aangezien zo'n gevangenisstraf gelet op de leeftijd van verdachte en zijn ziekelijke stoornis geen toegevoegde betekenis zal hebben. Ook heeft de rechtbank daarbij in aanmerking genomen dat verdachte tbs krijgt en - zonder dat de rechtbank wil vooruitlopen op beslissingen die daarover te zijner tijd nog zullen worden genomen - te verwachten is dat hij nog een substantieel aantal jaren zal moeten worden verpleegd in een tbs-inrichting.

LJ Nummer

BN6028

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Utrecht Datum actualiteit: 6 september 2010 Naar boven