Gemeente Achtkarspelen


Raad bespreekt CJG en wijzigingen APV

De eerste raadsvergadering na het zomerreces is achter de rug. De raadsleden gingen, samen met het college, vol energie de agenda te lijf. Er werd veel tijd genomen voor het te realiseren Centrum voor Jeugd en Gezin (CJG) en de wijziging van de Algemeen Plaatselijke Verordening (APV).

De wijziging van de APV heeft betrekking op het toevoegen van nieuwe artikelen, en laten vervallen van artikelen die in de praktijk zeer weinig worden toegepast. CDA-raadslid Marten Claus ging naar de mening van raadslid Max de Haan (GBA) te lang in op de inhoud. `Kunt u ook wat concreter zijn heer Claus?', was de vraag van de Haan. Die vraag werd beantwoord. Claus gaf namens de CDA-fractie aan de jongerenraad meer te willen betrekken in de totstandkoming van de definitieve APV. `Het gaat voor een deel over de jeugd, stel het dan ook op in begrijpelijke taal.' Dit voorstel werd door de gehele raad als een `goed initiatief' gezien. Namens het college liet portefeuillehouder Van der Zwan weten dat de APV misschien wat `dreech' overkomt. `Maar als je het niet goed en uitgebreid definieert, doe je het zeker niet goed. Het moet nu eenmaal juridisch gedekt zijn. Uiteraard zal er met verstand worden gehandhaafd.' De APV zal, wanneer er weer wijzigingen op stapel staan, nog eens per hoofdstuk worden doorgenomen. Daar willen de raadsleden dan ook graag de jongerenraad bij betrekken.

Centrum voor Jeugd en Gezin Achtkarspelen
Met de invoering van Centra voor Jeugd en Gezin (CJG) in alle gemeenten in Nederland, wil het kabinet zorgen dat snel, goed en gecoördineerd advies en hulp op maat vanzelfsprekend wordt. De gemeente heeft de regie in de realisatie van het CJG. Vaststelling van de doelstellingen en uitgangspunten van het CJG leverde in de raad nog wel enige discussie op. Het raadsvoorstel werd opiniërend besproken.

PvdA fractie sprak van `een sympathiek voorstel'. `Toch mist onze partij aanpak van de verhuftering in onze samenleving, het CJG zou hierin ook moeten bijdragen', aldus raadslid Theun Nicolai. CDA-raadslid José van der Wiel gaf aan dat het voorstel absoluut niet compleet is. `Er zit nog een gat, situaties waarin niemand hulp kan bieden. In dat gat moet het CJG springen door de inzet van gezinscoaches.' Na een lange discussie leverde de CDA-fractie uiteindelijk een amendement in waarin ondermeer gepleit wordt voor inzet van gezinscoaches. Wethouder Klaas Antuma (portefeuillehouder) deed nog een poging de raad van het oorspronkelijke voorstel te overtuigen. `Ik ontraad het amendement van het CDA. Laten we eerst inzetten op coördinatie en wellicht later op andere functies', sprak hij tevergeefs. Voorzitter Van der Zwan bracht het amendement in stemming, waarna het met meerderheid van stemmen werd aangenomen.

Het Centrum voor Jeugd en Gezin Achtkarspelen moet de plek worden waar samengewerkt wordt op het terrein van jeugd en gezin. Voor ouders, jongeren en professionals betekent dit één centrale plek in de gemeente waar je terecht kunt. De opening van het CJG Achtkarspelen staat gepland voor het najaar 2010.