Rechtbank Roermond


Rechter Roermond verklaart beroep 18-jarige tegen besluit uitloting studie Geneeskunde gegrond

Roermond, 6 september 2010 - De voorzieningenrechter van de sector bestuursrecht van de rechtbank Roermond heeft uitspraak gedaan in een zaak die door een 18-jarige inwoonster van Echt was aangespannen tegen het besluit van de minister van Onderwijs dat zij was uitgeloot voor de opleiding Geneeskunde aan de Universiteit Maastricht voor het studiejaar 2010-2011. De rechter heeft het beroep van de 18-jarige gegrond verklaard en het besluit van de minister vernietigd. Verder heeft de rechter bepaald dat de minister een nieuw besluit op bezwaar neemt met inachtneming van de overwegingen in deze uitspraak.

De 18-jarige woont in Echt (Nederland) en heeft in Maaseik (België) algemeen vormend voortgezet onderwijs gevolgd. Door de minster is zij op grond van haar buitenlands diploma ingedeeld in lotingsklasse C. De 18-jarige is van mening dat de indeling in lotingsklasse C in strijd is met het Europeesrechtelijk verbod van verkapte discriminatie naar nationaliteit, omdat het eindresultaat van haar opleiding in België minstens gelijk te stellen is met een 8 gemiddeld (naar Nederlandse maatstaven). Dat gemiddelde geeft recht op directe toelating tot de studierichting Geneeskunde.

Volgens de rechter heeft de 18-jarige tijdens de zitting aan de hand van de eindcijferlijst aannemelijk gemaakt dat het gemiddelde eindcijfer aan bovengenoemde maatstaf voldoet. Maar om zekerheid te krijgen is, aldus de rechter, het oordeel van een deskundige nodig. De minister van Onderwijs moet in dit geval in het kader van de heroverweging in bezwaar dan ook advies vragen aan een deskundige (instantie) om te bepalen of het gemiddelde eindcijfer van dit in België behaalde diploma vergelijkbaar is met een gemiddeld eindexamencijfer van het Nederlands vwo dat hoger is dan een 8. Als dat inderdaad zo is, dan moet, volgens de rechter, de minister maatregelen treffen zodat de 18-jarige kan instromen in de opleiding Geneeskunde zodra daarvoor in de loop van het studiejaar een plaats vrij komt of - als zij daarvoor kiest - in het volgend studiejaar.

LJ Nummer

BN6013

Zie het origineel
Bron: Rechtbank Roermond Datum actualiteit: 6 september 2010 Naar boven