Nederlandse Akkerbouw Vakbond



Via Campesina ziet opening in landbouwdebat
Het reguleren van markten in EU-verband, meer eiwit en versterking van de positie van telers vinden meer weerklank in Europa dan een aantal jaren geleden. Dat bleek onlangs op een bijeenkomst georganiseerd door de Europese Commissie.

De Europese Commissie pakte op 19 en 20 juli jl. flink uit bij de organisatie van een tweedaagse publieke conferentie over de toekomst van het EU-landbouwbeleid: live-uitzending via internet, een tentoonstelling van (streek-)producten uit de verschillende landen, vertaling naar alle talen en een mix van workshops (o.a. `voedselzekerheid', `kwaliteit' en `groene diensten') en plenaire bijeenkomsten met een zaal van 600 personen. NAV-er Joop de Koeijer maakte deel uit van de zeskoppige Via Campesina delegatie.

Meer steun
De brede opzet was wellicht gekozen om andere dan de normaal invloedrijke lobbyisten een kans te geven. Inderdaad waren COPA en de clubs van de retail en de industrie betrekkelijk stil. Anderen, waaronder wetenschappers, politici, vertegenwoordigers van niet-gouvernementele organisaties (NGO's) en ook Via Campesina kregen de ruimte. Daarbij viel op dat NAV-punten zoals regulering, meer Europees eiwit en versterking van de marktpositie van telers, veel algemener zijn dan een aantal jaren terug. In november worden de eerste voorstellen van de Europese Commissie voor het EU-landbouwbeleid na 2013 verwacht.

Eigen accenten
Een beperking van zo'n grote conferentie is natuurlijk dat het voor de buitenstaander een wirwar lijkt. Tal van discussies lijken door elkaar te lopen: eerste en tweede pijler, historische referentie, flatrate. Om de eigen accenten te leggen en de groeiende overeenkomst daarover te demonstreren organiseert Via Campesina een conferentie op 26 oktober in Brussel. Die zal gericht zijn op het Europees Parlement. Commissaris Ciolos en de voorzitter van de landbouwcommissie zullen spreken naast NGO-vertegenwoordigers en Via Campesina-woordvoerders uit andere continenten.

Noordhoek, 6 september 2010