Het Forum AtotZ: "U bent Aan Zet"

06/09/2010 16:18

Stichting Lezen & Schrijven

"Nu bent U aan zet", waren de woorden waarmee presentator Humberto Tan vandaag de persbijeenkomst van Het Forum AtotZ afsloot. Frans Bauer, Daphne Deckers, Ed Nijpels en vele andere forumleden lanceerden de website www.uaanzet.nl op de eerste dag van de Week van de Alfabetisering 2010. Dit gebeurde tijdens een persbijeenkomst in Perscentrum Nieuwspoort in Den Haag. Forumvoorzitter Frits van Oostrom: "Uit recent onderzoek blijkt dat het merendeel van de mensen in Nederland wel bekend is met het probleem laaggeletterdheid, maar dat zij niet weten wat zij hieraan kunnen doen of waar zij terecht kunnen voor meer informatie. Daar hebben wij wat aan willen doen." Op de website kan iedereen, ongeacht zijn beroep of rol, terecht voor concrete tips om mensen met lees- en schrijfproblemen in hun eigen (werk-)omgeving te herkennen en te helpen.

Frans Bauer verwoordde de achterliggende gedachte van de website zoals het een zanger betaamt: "De deur naar lezen en schrijven is heel dichtbij, als je de weg maar weet." Bauer heeft zijn eigen vader geholpen beter te leren lezen: "Ik heb er een veel gelukkiger vader voor terug gekregen, en dat is onbetaalbaar."

Eén op de tien volwassenen in Nederland heeft grote moeite met lezen en schrijven. Uit onderzoek van Motivaction blijkt dat 93% van de bevolking weet dat laaggeletterdheid voorkomt in Nederland. De helft weet echter niet hoe groot het probleem is. Zo'n driekwart van de respondenten weet niet wat hij kan doen in de strijd tegen laaggeletterdheid of waar hij terecht kan voor meer informatie. Met de nieuwe website biedt Het Forum AtotZ iedereen de mogelijkheid om laaggeletterdheid te helpen voorkomen en verminderen.

De lancering van de website www.uAanZet.nl is het sluitstuk van de zomeractie van het Forum. De zomeractie begon met een oproep aan de informateurs van het nieuwe kabinet om de volgende zin in het regeerakkoord op te nemen: 'Dit kabinet doet er alles aan om laaggeletterdheid voor 2014 met 50% te verminderen'. Met www.uAanZet.nl doet het Forum een beroep op alle Nederlanders om in actie te komen, van minister-president tot vrijwilliger.

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.





http://www.uaanzet.nl