Gemeente Bodegraven

meerjarenbegroting gemeente Bodegraven-Reeuwijk (06-09-2010)

Ontwikkeling meerjarenbegroting gemeente Bodegraven-Reeuwijk

De begroting voor de nieuwe (fusie) gemeente Bodegraven-Reeuwijk wordt vanaf de basis opnieuw opgebouwd. Vanwege vele aannames en nog te maken keuzen is het gebruikelijke vierjaarlijkse doorkijkje, in de vorm van een meerjarenbegroting, op dit moment lastig te geven. De gezamenlijke colleges van Bodegraven en Reeuwijk hebben hier wel een aanzet voor gegeven. Deze zogeheten perspectiefnota is eind augustus naar Raadsleden gestuurd en bij een persconferentie nader toegelicht.

Ingrijpen in kosten noodzakelijk

Voor de inwoners van beide gemeenten is het belangrijk te weten dat er voor 2011 een sluitende begroting is gemaakt, maar dat het meerjarenperspectief van de nieuwe gemeente vanaf 2012 onder druk staat. Vanaf 2012 zijn stevige bezuinigingen op de bijdragen van het rijk te verwachten. Daarentegen heeft de fusie een forse kostendaling voor de ambtelijke organisatie tot gevolg. Het is echter ook duidelijk dat op termijn verdere ingrepen in de kosten noodzakelijk zijn. Het maken van keuzen door de nieuwe gemeente Bodegraven-Reeuwijk is nodig. In de perspectiefnota is daarom inzichtelijk gemaakt wat de effecten de komende jaren zijn van plannen en projecten die door de huidige colleges zijn voorbereid.

Gemiddeld geen lastenstijging door fusie

Ook is het belangrijk te weten dat afgesproken is dat de lastendruk voor de inwoners van de nieuwe gemeente Bodegraven - Reeuwijk, ten gevolge van de fusie, gemiddeld niet mag leiden tot een stijging. Om dit mogelijk te maken is een notitie voorbereid waarin de effecten van het gelijktrekken, oftewel harmoniseren, van belastingen is berekend. Uit deze notitie blijkt dat er behoorlijke verschillen bestaan tussen de belastingen van beide gemeenten, bijvoorbeeld wat betreft rioolbelasting en onroerend zaak belasting (OZB). Op basis van de huidige cijfers en gemiddelde aannames zou harmonisatie van deze belastingen betekenen dat inwoners van Bodegraven een gemiddelde lastenstijging van circa 6% kunnen krijgen en er voor de inwoners van Reeuwijk een gemiddelde lastenverlaging van circa 9% in het verschiet zou liggen. De colleges van de beide gemeenten hebben gezamenlijk uitgesproken dat een dergelijk effect niet gewenst is en gevraagd om een nadere analyse van de mogelijkheden om de komende jaren de gemeentelijke belastingen en tarieven op een betere manier te harmoniseren.

Nader overleg

De perspectiefnota wordt op 6 oktober a.s. in de ReBo-commissie besproken. De voorstellen voor harmonisatie van tarieven en belastingen komen later aan de orde. Per 1 januari 2011 zijn er naast de reguliere jaarlijkse tariefsherzieningen vanwege de fusie geen tariefswijzigingen. Nadere informatie volgt.

> Kijk eens bij de buren!


---

> Op zoek naar een baan

in de buurt?

naar de website Werken in het Groene Hart


---

> Geef u op voor de e-mail

service bekendmakingen

Aanmelden E-mailservice Bekendmakingen

kadernota 2009