Rijksvoorlichtingsdienst

Prinses Màxima spreekt op conferentie over microfinanciering in Londen

Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Máxima der Nederlanden was maandag 6 september aanwezig bij de internationale conferentie 'Global Partnerships in Microfinance', die 6 en 7 september gehouden wordt op de universiteit van Greenwich in Londen. Prinses Máxima verzorgde in haar hoedanigheid als VN-adviseur de openingsspeech van de conferentie.

In haar toespraak benadrukte de Prinses het belang van samenwerking tussen private en publieke partners met elkaar en onderling. Zo kan bijvoorbeeld de samenwerking tussen telecombedrijven en banken ertoe leiden dat kleine en middelgrote ondernemingen in arme landen gebruik kunnen maken van mobiele financiële diensten. Prinses Máxima sprak tevens over het verhogen van de levensstandaard voor lage inkomensgroepen door het aanbieden van financiële diensten in combinatie met programma's op het gebied van bijvoorbeeld onderwijs, huisvesting, water & sanitatie en gezondheid.

Prinses Máxima is in september 2009 benoemd als speciale pleitbezorger van de Secretaris-Generaal van de Verenigde Naties, Ban Ki-Moon. Prinses Máxima adviseert in deze functie Ban Ki-Moon over toegang tot financiële diensten en zet zich tevens wereldwijd in om financiële diensten voor iedereen toegankelijk te maken. Dit draagt bij aan de ontwikkeling van met name de lage inkomensgroepen en de MKB-sector. In veel landen is het voor veel mensen niet gewoon om een bank- of spaarrekening te kunnen openen of bijvoorbeeld verzekeringen of leningen af te sluiten.

Noot voor redacties (