TMG-werknemers dreigen met acties

06/09/2010 16:51

FNV KIEM (Oud)

Leden van FNV KIEM en CNV Media hebben 2 september opnieuw aan de vakorganisaties laten weten dat zij absoluut niet instemmen met de aanpak van bovenmatige beloning bij de Telegraaf Media Groep (TMG). In een laatste oproep van FNV KIEM en CNV Media aan de Raad van Bestuur van de TMG vragen de bonden om bereidheid alsnog het akkoord in te trekken, of in overleg te gaan met de vakorganisatie. Wanneer de TMG niet in overleg gaat, worden acties ondernomen. Het bestuur heeft tot maandag 13 september 2010 13.00 uur de tijd om in overleg met de betrokken bonden het akkoord te herzien.

Bestuurder van FNV KIEM Anne Jan de Graaf: "Wij hebben dit ultimatum namens onze leden gesteld en doen hiermee voor de tweede keer een oproep aan de Raad van Bestuur om het akkoord opnieuw te bekijken en iets te doen aan de onvrede van onze leden."

Project Bovenmatigheid

In december 2009 bereikten de Centrale Ondernemingsraad en de Raad van Bestuur van de Telegraaf Media Groep een principeakkoord over de aanpak van bovenmatige beloning (het project "Bovenmatigheid") dat geldt voor alle TMG werknemers die vallen onder de Grafimedia cao (inclusief de werknemers die nu onder de cao voor de Dagbladuitgevers vallen), de Hoger Personeel populatie (HAY) en de medewerkers die niet onder een cao vallen. Op basis van een uitspraak van de CID kreeg de Raad van Bestuur van TMG de ruimte van de vakbonden en de werkgeversorganisaties om decentraal met zijn medezeggenschap afspraken te maken conform de richtlijnen van "Betsy".

Door de CID werd wel als voorwaarde gesteld dat dit voor 1 januari 2010 moest zijn afgerond. Naarmate individuele werknemers meer inzicht kregen in de directe gevolgen van het akkoord begonnen de leden van FNV KIEM en CNV Media zich te roeren. Op 26 augustus heeft dit geleid tot een ledenvergadering.

Onacceptabel

FNV KIEM-bestuurder De Graaf: "In deze ledenvergadering heeft de vergadering uitgesproken dat zij het oneens is met het resultaat en dat het tussen de Raad van Bestuur en de COR afgesloten akkoord niet kan en mag worden geaccepteerd. Dit is de eerste keer dat de leden zich überhaupt in vergadering uitspraken over het akkoord. In een gesprek met de Raad van Bestuur op 31 augustus jongstleden hebben wij als bonden op basis van de uitspraak van onze leden een dringend beroep op de Raad van Bestuur gedaan om het project "Bovenmatigheid" in te trekken. In dit gesprek hebben wij aangegeven dat de COR een afspraak heeft gemaakt die voor onze leden onverteerbaar is. Vervolgens heeft de TMG aangegeven vast te houden aan het bereikte akkoord en hebben de vakbondsleden opnieuw gezegd dat het van tafel moet. We zijn genoodzaakt nu een ultimatum te stellen. Wanneer het bestuur nu weer aangeeft vast te houden aan het akkoord, dan volgen acties."

Acties

Werknemers hebben massaal aangegeven de werkzaamheden te willen onderbreken als dit akkoord niet van tafel gaat. Vakbondsbestuurder Peter Bloemendaal van CNV Media is teleurgesteld dat de TMG niet in gaat op de vraag om overleg: "Het is heel jammer dat het zover heeft moeten komen en dat er straks acties nodig zijn om alsnog overeenstemming tussen beide partijen te krijgen. Ik hoop dat we via dit ultimatum een acceptabel resultaat voor onze leden kunnen bereiken en dat niet tot actie overgegaan hoeft te worden."





http://www.fnv-kiem.nl




Dienstenbond CNV