Gemeente Cromstrijen


Alcoholvrije kroegentocht in Gorinchem smaakt naar meer! (06-09-2010)

Een avondje uit zonder alcohol kan ook leuk en gezellig zijn. Dat bewezen lokale horecaondernemers en ruim 20 jongeren op zaterdag 4 september in Gorinchem tijdens een alcoholvrije kroegentocht. De kroegentocht werd georganiseerd door het regionale alcoholpreventieprogramma 'Verzuip jij je toekomst?!' om zowel jongeren als de horeca in de regio Zuid-Holland zuid bewust te maken van het bestaan van alcoholvrije alternatieven. De gedachte hierachter is dat jongeren ondermeer zoveel alcohol drinken omdat er nauwelijks een interessant aanbod van alcoholvrije cocktails is.

Aan het initiatief van 'Verzuip jij je toekomst?!' werkten 4 horecaondernemers uit Gorinchem mee: Café Soestdijk, Café Opus Four, The Lemon Lounge en eetcafé De Knijp. Eigenaar van The Lemon Lounge, Leandro Golverdingen, was gelijk enthousiast toen hij werd benaderd voor deelname aan de kroegentocht. Golverdingen: "De horeca heeft natuurlijk ook een verantwoordelijkheid bij het terugdringen van het overmatig alcoholgebruik van jongeren. In 'The Lemon Lounge' laten we graag zien dat je niet perse alcohol hoeft te drinken als je lekker en relaxt wilt stappen. Daarom serveren we hier ook alcoholvrije cocktails. Wij zorgen ervoor dat als je een keer geen zin hebt in het drinken van alcohol, je niet perse een cola of 7-up hoeft te bestellen. Je kunt dan, net als je vrienden die een cocktail met alcohol drinken, er eentje nemen zonder alcohol. En die zien er net zo feestelijk uit hoor". De deelnemende horeca zijn zelfs zo enthousiast over het initiatief van 'Verzuip jij je toekomst?!' dat ze besloten hebben in de toekomst meer alcoholvrije activiteiten te organiseren. Zo zal Café Soestdijk maandelijks een alcoholvrij happy hour organiseren, introduceert The Lemon Lounge een alcoholvrije cocktailkaart en scherpt Café Opus Four de voorlichting aan de bar aan. Ook de jongeren toonden zich enthousiast over de alcoholvrije kroegentocht. Eén van de deelnemende jongeren was Merel Mol (18 jaar), regelmatig bezoeker van Café Soestdijk en woonachtig in Gorinchem: "Ik vond de kroegentocht gezellig, de cocktails erg lekker en zeker voor herhaling vatbaar, mits ze betaalbaar zijn natuurlijk."

Wijzen op alcoholvrije alternatieven

Communicatiemanager van 'Verzuip jij je toekomst?!', Sander Bruggeling, vindt de avond geslaagd: "Vanuit ons programma willen we op allerlei wijzen het alcoholgebruik onder jongeren terugdringen. Dat doen we door strengere wetgeving en handhaving, maar ook door te communiceren met de jongeren zelf. En in die communicatie met hen willen we niet te veel met 'het vingertje' wijzen. Natuurlijk willen we jongeren voorlichten over de gevaren van alcohol, maar we vinden het daarbij ook belangrijk dat we jongeren bewust maken van het bestaan van prima alcoholvrije alternatieven. De gedachte achter deze actie is dat jongeren ondermeer zoveel drinken omdat er nauwelijks een interessant aanbod van alcoholvrije cocktails is. Deze horecaondernemers uit Gorinchem hebben in ieder geval laten zien dat het wel degelijk mogelijk is om lekkere alcoholvrije cocktails te serveren. En nu hopen we natuurlijk dat dit initiatief navolging krijgt in deze regio".

Ook wethouder Faro van Gorinchem vindt de kroegentocht een leuk initiatief. Daarnaast denkt hij dat het een prima aanleiding kan zijn voor ouders om met hun kinderen in gesprek te gaan over de gevaren van het drinken van alcohol op jonge leeftijd. Faro was zelf behoorlijk geschrokken van de cijfers van het alcoholgebruik onder jongeren. "Je kunt je bijna niet voorstellen dat jongeren gemiddeld op hun 12e jaar voor het eerst alcohol drinken. Het enge is dat ze dan al vroeg aan de alcohol wennen en dat het heel gemakkelijk wordt om steeds een stapje verder gaan. Ouders moeten daarom echt in gesprek gaan met de kinderen. In het simpelweg verbieden van alcohol geloof ik niet meteen. Deze alcoholvrije kroegentocht is een mooie aanleiding voor ouders om zo'n gesprek aan te gaan over een verantwoord alcoholgebruik. Ik hoop verder dat andere gemeenten in de regio dezelfde initiatieven gaan ontplooien als in Gorinchem."