Minister van Economische zaken Maria van der Hoeven bezoekt BIOeCON

06/09/2010 17:00

BIOeCON

De minister van Economische zaken Maria van der Hoeven heeft op Maandag 30 Augustus een werkbezoek gebracht aan BIOeCON te Hoevelaken.

BIOeCON is een particuliere onderneming opgericht in 2006 met als doel het ontwikkelen van economische technologieën voor de productie van ecologisch vriendelijke tweede generatie biobrandstoffen en/of chemische bouwstoffen uitgaande van niet-eetbare biomassa. Voor haar research en ontwikkeling maakt BIOeCON gebruik van een creatief netwerk van internationaal ervaren wetenschappers en universiteiten. De technische universiteiten in Nederland (Delft, Twente en Eindhoven) spelen hier een belangrijke rol in.

Na een presentatie over de huidige projecten en toekomstige plannen van BIOeCON richtte de discussie zich op de unieke en innovatieve wijze waarop BIOeCON tracht een brug te slaan tussen de meer fundamenteel gerichte research op de universiteiten en de op de klant gerichte toegepaste research in het bedrijfsleven. Hierbij is het overbruggen van de beruchte "Valley of death" tussen het uitvinden ("Invention") en het daadwerkelijk toepassen van nieuwe producten en of concepten in de markt ("innovation") cruciaal.

De minister benadrukte dat het essentieel is om effectievere manieren te vinden om het historisch sterke en nog steeds groeiende researchpotentieel van de Nederlandse universiteiten te benutten. "Bedrijven zoals BIOeCON kunnen een brug slaan tussen een universitair idee en innovatieve producten waar Nederland van kan profiteren"

BIOeCON - Achtergrond informatie:

Eind 2007 vormden BIOeCON en Khosla Ventures de joint venture KiOR voor de ontwikkeling en commercialisering van de eerste doorbraak ontwikkeling van BIOeCON: Biomass Catalytic Cracking oftewel BCC een technologie gebaseerd op het Katalytisch kraak proces, een technologie die reeds vele jaren toegepast wordt in de olie industrie. De ontwikkeling van dit proces is nu reeds in de proeffabriek fase, terwijl zeer recent KiOR heeft aangekondigd de eerste commerciële fabrieken te gaan bouwen in 2011 in de staat Mississippi.

Eerder dit jaar hebben Petrobras en BIOeCON aangekondigd gezamenlijk een nieuw proces te gaan ontwikkelen voor de omzetting van biomassa afval, zoals suikerriet bagasse, in chemische componenten die toegepast kunnen worden voor de productie van polymeren en plastics en/of verder omgezet kunnen worden tot hoogwaardige biobrandstoffen. Deze nieuwe technologie, genaamd BICHEM (Biomass Chemical Conversion), is ontwikkeld door BIOeCON met een team van top wetenschappers van de Technische Universiteit Delft in Nederland en de Universidad Politecnica Valencia in Spanje. De eerste fase van deze samenwerking inclusief het werk op mini-plant schaal zal worden uitgevoerd in Nederland in het "High Technology Center Eindhoven" HTCE, waarna het de bedoeling is om een proef fabriek in Brazilië te bouwen. Volgens Petrobras heeft deze technologie de potentie om voor diesel net zo belangrijk te worden als ethanol tegenwoordig is voor benzine."

Een foto van dit onderwerp is (rechtenvrij) beschikbaar op ANP Fotonet (www.anp-photo.com) en zichtbaar op www.perssupport.nl.