Ingezonden persbericht


RO Theaterhit Branden eindelijk te zien in Amsterdam!

Persbericht 13 augustus 2010

RO Theaterhit Branden voor het eerst naar Amsterdam tijdens het Nederlands Theater Festival

Na de enthousiaste reacties van pers en publiek in Rotterdam, komt de voorstelling Branden van het RO Theater nu ook voor het eerst naar Amsterdam. De voorstelling is geselecteerd door de vakjury 2010 van het Nederlands Theater Festival als één van de tien hoogtepunten van het afgelopen theaterseizoen. Om die reden is de voorstelling terug te zien in de Stadsschouwburg Amsterdam, maandag 6 en dinsdag 7 september 2010 om 21.00 uur. Ook de Amsterdamse Wijkjury van TF (elf vrouwen met verschillende culturele achtergronden en wonend in diverse Amsterdamse wijken) riep deze voorstelling als de mooiste van het seizoen.

Schrijver Wajdi Mouawad (1968) ontvluchtte op negenjarige leeftijd zijn geboorteland Libanon. Op dat moment woedt daar al jaren een wrede burgeroorlog. Samen met zijn familie komt hij via Frankrijk in Canada terecht. Daar ontwikkelt hij zich tot een internationaal vermaarde theaterschrijver. Zijn werk wordt inmiddels over de hele wereld gespeeld. Het Ro Theater introduceerde Mouawad dit theaterseizoen voor het eerst in Nederland.

Regisseur Alize Zandwijk koos voor het stuk Branden en zet een gewaagde en overtuigende versie op de planken. Bijgestaan door een talentvolle cast van actrices en acteurs. Je ziet de moeder Nawal Marwan en haar tweeling Jeanne en Simon. Nawal is stervende. Zij heeft haar kinderen echter nooit verteld dat ze nog een broer hebben. In haar nalatenschap vraagt ze de tweeling op zoek te gaan naar hun broer en hun vader. Ze worden geconfronteerd met hun eigen wortels in een land in oorlog. Langzaam maar zeker wordt de meedogenloze waarheid onthuld.

Spel Fania Sorel, Esther Scheldwacht, Nasrdin Dchar, Goele Derick, Nastaran Razawi Khorasani, Yahya Gaier, Bright Omansa Richards, Oleg Fateev, Mahnaz Morrowatian, Esther Scheldwacht tekst Wajdi Mouawad vertaling Tom Kleijn regie Alize Zandwijk dramaturgie Liet Lenshoek decorontwerp Thomas Rupert kostuumontwerp Sabine Snijders lichtontwerp Marc Heinz muziek Oleg Fateev

Op dinsdag 7 september om 19.30 uur in de Stadsschouwburg Amsterdam kan het publiek de Wijkjury ontmoeten tijdens Iftar onder het genot van een maaltijd. Op dinsdagmiddag organiseert ComMotie een debat in De Balie over wat het oplevert om (nieuw) publiek te betrekken in de programmering.

Branden, over de verwoestende kracht van oorlog en haat - RO Theater Te zien op het Nederlands Theater Festival, ma 6 en di 7 sep, 21.00 uur in de Stadsschouwburg Amsterdam Reserveren: 020-5237798, www.tf.nl
Debat door ComMotie, 16.00 uur in De Balie
Ontmoeting Wijkjury en Iftar, 19.30 uur in de Stadsschouwburg Amsterdam

Het Nederlands Theater Festival vindt plaats in Amsterdam, van 2 t/m 12 september 2010. Online kaartverkoop en meer informatie: www.tf.nl.




Ingezonden persbericht