Ingezonden persbericht


Nieuwsuur klaar voor de start

Gelijktijdig met het nieuwe televisieseizoen start op maandag 6 september Nieuwsuur. In dit nieuwe, dagelijkse programma van de NOS en NTR vormen nieuws, sport en achtergronden, zonder onderbreking door reclame, één geheel. Het onderscheidt zich door op onafhankelijke en onpartijdige wijze achtergronden en context te geven bij het dagelijkse nieuws. Het programma is uniek in haar soort, omdat het als enige nieuwsprogramma van de publieke omroep wordt gemaakt door twee taakgebonden omroepen. Nieuwsuur wordt zeven dagen per week tussen tien en elf uitgezonden op Nederland 2. Nieuwsuur wordt afwisselend gepresenteerd door Mariëlle Tweebeeke en Twan Huys.

Iedere uitzending van Nieuwsuur bestaat grofweg uit drie blokken; een nieuwsoverzicht, een blok met achtergronden van het nieuws en een overzicht van het actuele sportnieuws. De afronding bestaat uit een 'round-up' van het belangrijkste nieuws van de dag, een mediaoverzicht, een blik op de dag van morgen en het weer. Op zaterdag en zondag is een verkorte versie van Nieuwsuur te zien. Voor het nieuwsoverzicht en het sportnieuws schuiven wisselende presentatoren van NOS Nieuws en NOS Sport aan.

Op internet is de website nieuwsuur.nl nadrukkelijk gekoppeld aan het programma. Hier kan de kijker onder meer uitzendingen en losse reportages terugkijken. In de loop van de dag wordt steeds meer prijsgegeven over de inhoud van de komende uitzending. Reportages die al klaar zijn, worden alvast op de site geplaatst. Tijdens de uitzending ziet de kijker die met de laptop op schoot kijkt de site mee bewegen: de informatie op de site verandert namelijk mee met de wisseling van de onderwerpen, zodat het nieuwsaanbod verrijkt wordt met extra achtergronden.

Hoofdredacteur Carel Kuyl kijkt uit naar de start van Nieuwsuur: "Met de komst van Nieuwsuur gaat een langgekoesterde wens in vervulling. In een periode waarin omroepverenigingen zich steeds meer gaan profileren, is de behoefte aan een onafhankelijk en onpartijdig nieuwsprogramma groot. Ik verwacht veel van de synergie tussen de redacties van NOS Nieuws, NOS Sport en Nieuwsuur op het scherm."

Ook anchors Mariëlle en Twan hebben er veel zin in:

Twan Huys: "Eindelijk komen nieuws, achtergronden en sport nu samen in één programma. Nieuwsuur is voor mij na bijna twintig jaar de logische opvolger van NOVA én een droomprogramma voor iedere anchor."

Mariëlle Tweebeeke: "Ik zie uit naar de start van Nieuwsuur; een programma waarin wij naast nieuws, achtergronden en sport met veel eigen verhalen komen. Ik vind het live-interview één van de meest aansprekende onderdelen van de televisiejournalistiek. Dagelijks schuiven er studiogasten aan bij ons, waardoor wij de kans krijgen de actualiteit nog beter te duiden".

Programma-informatie:

Nieuwsuur, Nederland 2, NOS/NTR

Maandag t/m vrijdag
Zaterdag
Zondag

22.00-22.52 uur
22.00-22.30 uur
22.00-22.10 uur

Nederland 2
Nederland 2
Nederland 2

De eerste uitzending van Nieuwsuur (maandag 6 september) wordt gepresenteerd door Twan Huys, Mariëlle Tweebeeke is donderdag 9 september voor het eerst in haar nieuwe rol te zien.