Partij van de Arbeid

Partij van de Arbeid

Den Haag, 6 september 2010

Vragen van de leden Plasterk en Spekman (beiden PvdA) aan de minister van Financien

over het online aanbieden van woekerleningen door een Fins bedrijf dat zich aan Nederlands toezicht en consumenten bescherming probeert te onttrekken


1. Kent u de websites www.reddingsgeld.com, www.instantlening.com, www.vliegendgeld.com, www.beetjemeer.com, www.ex.extraatje.com en www.spoedgeld.com?


2. Is het u bekend dat tenminste één van deze websites adverteert met de teksten "Lenen zonder BKR-controle" en "Al in 10 minuten op je rekening. Leen nu!"?


3. Is het waar dat de leningen die deze websites aanbieden niet vallen onder de Wet financieel toezicht en de Wet op het consumentenkrediet, zoals artikel 2.2 van de leningvoorwaarden van elk van deze websites stelt? Zo ja, wordt dat veroorzaakt door het gegeven dat deze websites 'behandelingskosten' in rekening brengen in plaats van rente?


4. Is het waar dat al deze websites worden geëxploiteerd door het bedrijf DVB Investment Oy dat gevestigd is in Finland?


5. Is het waar dat met de implementatie van de Europese richtlijn inzake kredietovereenkomsten voor consumenten is aangenomen en in werking treedt (32339) deze websites geen vergoeding meer mogen vragen die hoger is dan het equivalent van een effectieve jaarrente van 15%?


6. Is het mogelijk om vooruitlopend op aanname van het wetsvoorstel het aanbod van leningen zoals op deze websites plaatsvindt te verbieden? Zo nee, is het mogelijk om op basis van andere wetgeving in te grijpen, bijvoorbeeld omdat sprake kan zijn van oneerlijke handelspraktijken wanneer een lening van 50 euro voor 28 dagen 62,90 euro kost, wat in termen van rente een percentage van meer dan 125 procent betekent?




Partij van de Arbeid